Η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, την οποία προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Νέα Αριστερά με πλειοψηφία.
Στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η πρόταση στήριξης της Κατσέλη αποσπά 81 θετικές ψήφους, 54 αρνητικές και ένα λευκό, επιβεβαιώνοντας την εισήγηση του προεδρου Αλέξη Χαρίτση.
Η πρώτη δημοσκόπηση σχετικά με την προεδρική εκλογή αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία για τις απόψεις των πολιτών αναφορικά με τους υποψηφίους: Κώστα Τασούλα, Λούκα Κατσέλη και Τάσο Γιαννίτση.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση από την Opinion Poll για το Action24, ο Κώστας Τασούλας, υποψήφιος από τον πρωθυπουργό, συγκεντρώνει θετικό ποσοστό της τάξης του 47,8%, με αρνητικές γνώμες που πλησιάζουν το 47,2%. Ακολουθεί η Λούκα Κατσέλη του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 40,1% και ο Τάσος Γιαννίτσης από το ΠΑΣΟΚ με 37%.
Σε γενικές γραμμές, οι πολίτες δείχνουν διχασμένοι σχετικά με την υποψηφιότητα του Κ. Τασούλα.
Ειδικότερα, οι απόψεις των πολιτών για τον Κώστα Τασούλα δείχνουν σε μικρό βαθμό αποδοχή, με το 47,8% να τον βλέπει θετικά και το 47,2% αρνητικά.
Αποδοχή Τασούλα από δεξιούς / κεντροδεξιούς – Αρνητικές γνώμες από τους Κεντρώους
Αναφορικά με την αποδοχή της υποψηφιότητας του Κώστα Τασούλα, η πλειονότητα των δεξιών και κεντροδεξιών πολιτών έχει θετικά σχόλια, ενώ οι κεντρώοι φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη.
Αναλυτικά:
- Δεξιά: θετικά 70,6% – αρνητικά 27,5%
- Κεντροδεξιά: θετικά 68,9% – αρνητικά 27,7%
- Κέντρο: θετικά 46,7% – αρνητικά 49,5%.
Δυσκολία στην ενότητα
Περίπου το 59,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Κώστας Τασούλας μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ το 54% θεωρεί ότι μπορεί να εκπροσωπήσει σωστά την Ελλάδα διεθνώς.
Ωστόσο, το 50,1% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν μπορεί να ενώσει τους πολίτες.
Κατά κατηγορία προσανατολισμού, οι απαντήσεις δείχνουν ως εξής:
- Δεξιά: θετικά 67,3% – αρνητικά 31,4%
- Κεντροδεξιά: θετικά 62,3% – αρνητικά 32,6%
- Κέντρο: θετικά 48,3% – αρνητικά 48,8%.
Στην ερώτηση παιδιά αν ο κ. Τασούλας είναι ικανός να κερδίσει ευρύτερη αποδοχή στην κοινωνία, το 49,5% είπε ότι δεν το πιστεύει, ενώ το 45% δεν αποκλείει την πιθανότητα αυτή.