Σημαντικές αλλαγές στην υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων από το 2026 με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της αποδοτικότητας.
Κατάργηση διαχωρισμού στρατεύσιμων και νέες εκπαιδευτικές δομές
Από την 1η Ιανουαρίου 2026, οι φαντάροι δεν θα κατατάσσονται πλέον σε Πολεμικό Ναυτικό ή Αεροπορία, αλλά θα υπηρετούν αποκλειστικά στο Στρατό Ξηράς. Το νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης αναμένεται να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανέφερε επίσης την σημαντική αύξηση της αποζημίωσης των στρατευμένων, που θα φτάσει τα 50 ευρώ το μήνα, από μόλις 8,8 ευρώ σήμερα, ενώ για όσους υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές το ποσό θα φτάνει στα 100 ευρώ το μήνα.
Νέα Δομή Δυνάμεων – Εκσυγχρονισμός και δικτυοκεντρική λειτουργία
Η αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων εστιάζει σε ένα πιο ευέλικτο, αποτελεσματικό και διακλαδικό μοντέλο. Συγκεκριμένα, προωθείται ο εξορθολογισμός της κατανομής προσωπικού και η συγχώνευση στρατοπέδων, καθώς και η δημιουργία νέων στρατιωτικών μονάδων και διευθύνσεων με βάση την τεχνολογία και τις σύγχρονες απαιτήσεις πολέμου.
Ο κ. Δένδιας περιέγραψε τη δημιουργία των τεσσάρων Ανώτατων Στρατιωτικών Διοικήσεων: Θράκης, Ηπείρου και Μακεδονίας, Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και της ΑΣΔΥΣ, με παράλληλη κατάργηση της 1ης Στρατιάς και των ενδιάμεσων επιπέδων διοίκησης.
Συγχωνεύσεις και αναβάθμιση στρατιωτικών δομών
Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, έχουν ήδη συγχωνευθεί 137 στρατόπεδα και προγραμματίζεται η συγχώνευση επιπλέον 45. Παράλληλα, τα Στρατιωτικά Δικαστήρια θα μειωθούν από 15 σε 6, διατηρώντας παρουσία σε σημαντικές πόλεις όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ξάνθη.
Επένδυση στον άνθρωπο και στην καινοτομία
Η αύξηση των αποδοχών σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στους φοιτητές των Στρατιωτικών Σχολών, στοχεύει να καταστήσει την καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις ελκυστική για τα πιο ικανά νέα στελέχη. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών απαιτούνται οι καλύτεροι Έλληνες και Ελληνίδες.
Παράλληλα, η Ατζέντα 2030 περιλαμβάνει προγράμματα καινοτομίας όπως το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), η οποία λειτουργεί ήδη με επιτυχία, και το πρόγραμμα «Κένταυρος», με στόχο την προώθηση εξελιγμένων τεχνολογιών, όπως τα μη επανδρωμένα μέσα στρατιωτικού ενδιαφέροντος.
Δώδεκαετής προγραμματισμός εξοπλισμών και υποστήριξη του αμυντικού οικοσυστήματος
Για πρώτη φορά, η χώρα υιοθετεί έναν 12ετή (πρακτικά 20ετή) προγραμματισμό εξοπλισμών με προτεραιότητα την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, στοχεύοντας να κατευθύνει το 25% των επενδύσεων στο εθνικό αμυντικό οικοσύστημα.
Αναβάθμιση υπηρεσιών και παροχών
Η αναβάθμιση των ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών μέσω πρόσφατου νομοθετικού πλαισίου αποτελεί βασικό στόχο, όπως και η βελτίωση των οικονομικών απολαβών, με αυξήσεις που ισχύουν από 1η Οκτωβρίου 2025, μετά τη νομοθέτηση από το Υπουργείο Οικονομικών.
Σημαντική συμμετοχή στην παρουσίαση της μεταρρύθμισης
Η εκδήλωση στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικά στελέχη, όπως ο υφυπουργός Θανάσης Δαβάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, και οι αρχηγοί των ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ.