Η πενθήμερη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2025 που ξεκινά σήμερα στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, έχει διπλό στόχο για την κυβέρνηση.
Αρχικά, στοχεύει να αναδείξει τα επιτεύγματα του κυβερνητικού έργου σε κρίσιμους τομείς, προκειμένου να δημιουργηθεί μια στέρεη βάση για την προετοιμασία της επόμενης χρονιάς. Παράλληλα, επιθυμεί να συγκρίνει τη πολιτική στρατηγική της με αυτές των άλλων κομμάτων, κυρίως εκείνων που είναι έτοιμα να εγκατασταθούν στη διακυβέρνηση, όπως το ΠΑΣΟΚ, στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναφέρει ότι ο Προϋπολογισμός του 2025 είναι «η οικονομική τεκμηρίωση ενός πολιτικού σχεδίου» που στοχεύει στο 2027, διατηρώντας τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Στις δηλώσεις του, τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να μετατραπούν οι θετικοί δείκτες ανάπτυξης σε χειροπιαστά κοινωνικά οφέλη. Η ενίσχυση των εισοδημάτων μέσω αύξησης μισθών και μείωσης φόρων, κυρίως για τη μεσαία τάξη, αποτελούν κεντρικές προτεραιότητες στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού.
Εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας για την Ευρώπη, το Μέγαρο Μαξίμου θα προτάσσει τη «σύνεση και το μέτρο» στις αποφάσεις του, αποφεύγοντας φαινόμενα εκτροχιασμού όπως αυτά που πλήττουν άλλες ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Η ελληνική οικονομία, ενισχυμένη από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Scope Ratings, θα αποτελέσει τη βάση για το κυβερνητικό σχέδιο σχετικά με τη διάχυση της ανάπτυξης στην κοινωνία.
Παράλληλα, με την αύξηση των εισοδημάτων, η κυβέρνηση εστιάζει και στις πολιτικές που βελτιώνουν την καθημερινότητα. Μετά τις ευρωεκλογές, αυτές οι πολιτικές έχουν αποκτήσει χαρακτήρα «μάχης». Πρωτοβουλίες που ήδη υλοποιούνται στους τομείς της υγείας, της παιδείας και των μεταφορών αναμένεται να είναι στο επίκεντρο των ομιλιών κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών στη Βουλή. Ο συνδυασμός αυτός της αύξησης των εισοδημάτων και της βελτίωσης της καθημερινότητας έχει αναδειχθεί ως κρίσιμος παράγοντας για την αξιολόγηση της κυβέρνησης.
Στις τελευταίες 24 ώρες, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, αναμένεται ότι η εν λόγω πενθήμερη διαβούλευση θα κλείσει την Κυριακή με ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Η πολιτική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ξεκινήσει, με επιθέσεις και αντεπιθέσεις σχετικά με τις προτάσεις που αφορούν τη φορολόγηση των τραπεζών.
Οι υπουργοί θα επικεντρωθούν, εκτός από την εκτίμηση του Προϋπολογισμού, στον συνολικό σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς, ο οποίος φέρεται να περιλαμβάνει 150 μεταρρυθμιστικές πολιτικές και 170 έργα. Κεντρικά θα είναι έργα όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», οι φοιτητικές εστίες και η ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών των δημόσιων φορέων, καθώς και η προώθηση έργων με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πράσινη μετάβαση.