Η πολιτική σκηνή της χώρας φαίνεται να είναι σε ένα κρίσιμο σημείο καθώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά σε μια νέα πολιτική χρονιά με πρόσθετες προκλήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές εσωτερικές αναταραχές και προετοιμάζεται για τις επερχόμενες εκλογές. Η πρόσφατη αντιπαράθεση μεταξύ του Γιάννη Ραγκούση και της Θεοδώρας Τζάκρη έχει προκαλέσει επιπλέον εντάσεις που είναι δύσκολο να διαχειριστούν.
Στην άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ είναι σε κομβικό σημείο ενόψει των εκλογών της 6ης Οκτωβρίου, με τους τόνους να κλιμακώνονται.
Οι δύο κυριότερες αντιπολιτευτικές δυνάμεις φαίνεται να περιορίζονται σε μια «επιφανειακή» αντιπολίτευση. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών έχουν προκαλέσει ανησυχία εντός των δύο κομμάτων, στοιχείο που καθιστά δύσκολη τη συνεπή δράση τους στην αντιπολίτευση. Επιπλέον, η μεταβατική κατάσταση στην οποία βρίσκονται φαίνεται να έχει επηρεάσει αρνητικά την απόδοσή τους.
Είναι αυτό ευεργετικό για την κυβέρνηση; Απολύτως όχι. Είναι φυσικό φαινόμενο για την κυβερνητική πλειοψηφία να αντιμετωπίζει προκλήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας της, ειδικά όταν το πολιτικό κλίμα γίνεται τεταμένο. Αυτές οι πιέσεις, όχι μόνο επηρεάζουν πολιτικά, αλλά και κοινωνικά θέματα, κάτι που δημιουργεί ανησυχία στην κοινωνία. Όταν οι θεσμοί είναι υπό αμφισβήτηση και οι κοινωνικές ομάδες βιώνουν ανασφάλεια, ο λαϊκισμός αναδύεται. Η πλειοψηφία πάντοτε έχει ανάγκη από μια ισχυρή αντιπολίτευση που να της δίνει το κατάλληλο αντίβαρο.
Η έλλειψη ουσιαστικής αντιπολίτευσης έχει ως αποτέλεσμα τον υπερβολικό αυταρχισμό από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται «άτρωτη». Αυτός ο αυταρχισμός μπορεί να οδηγήσει σε τυπικές εκτελέσεις πολιτικών σχεδίων και σε αργούς ρυθμούς προόδου. Αυτό είναι ένα από τα κύρια ανησυχητικά σημεία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επιδιώκει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της τριετίας του.
Η απουσία μιας δυναμικής αντιπολίτευσης ενδέχεται επίσης να ευνοήσει την ανάδυση ακραίων στοιχείων. Οι πολίτες που δεν διακρίνουν εναλλακτικές επιλογές στην κυβέρνηση μπορεί να επιλέξουν να απομακρυνθούν από το πολιτικό σύστημα, αναζητώντας στήριξη σε λιγότερο συμβατικές δυνάμεις. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ καλούν για υπομονή, αλλά η υπομονή αυτή φαίνεται δύσκολη για τους πολίτες. Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται να διατηρεί ή και να αυξάνει ελάχιστα την υποστήριξή του, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει περισσότερες προκλήσεις.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της Pulse, οι δύο κομματικές δυνάμεις συγκεντρώνουν μόλις το 28,5%, ποσοστό που δεν φτάνει ούτε καν τα «χαμηλά» του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο παραμένει στο 30%. Μια πληρέστερη εικόνα της πολιτικής κατάστασης αναμένεται να διαμορφωθεί μετά τον χειμώνα, καθώς οι νέοι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αρχίζουν να προβάλλουν τη στρατηγική τους.