Η Κεντροαριστερά και οι Αντιφάσεις της: Η Οπτική της Κυβέρνησης

Στην προοπτική των επόμενων τριών χρόνων, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν μπροστά τους μια σημαντική ευκαιρία να ανασυνταχθούν και να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Μέχρι αυτή τη στιγμή, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει προχωρήσει με δυναμική στην πορεία του, ολοκληρώνοντας γρήγορα τις εσωκομματικές διαδικασίες και προγραμματίζοντας μια πολιτική συζήτηση σε πιο ήπιους τόνους. Παράλληλα, η διαδρομή του Νίκου Ανδρουλάκη δεν είναι απλή, καθώς οι συνθήκες δεν του επιτρέπουν πολυτέλεια χρόνου για να εδραιώσει τη θέση του. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Χάρη Δούκα σχετικά με το ανασχηματισμό φανερώνουν τις εσωτερικές εντάσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις «αριστερές» τάσεις του κόμματος. Πώς θα αντιδράσει στην πρόκληση αυτή; Μήπως θα καταφέρει να δείξει γρήγορα σημάδια πολιτικής ανάκαμψης, παίρνοντας στήριξη από άλλους υποψηφίους της προεδρίας;

Ένα καθοριστικό σημείο για την άνοδο του ΠΑΣΟΚ είναι η ανάγκη να ξεπεράσει το «ψυχολογικό όριο» του 20%. Αυτό το στοιχείο θα είναι κρίσιμο, ώστε η Χαριλάου Τρικούπη να διεκδικεί δυναμικά ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, αφήνοντας πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο και η αναγέννηση της παράταξης καθυστερεί, ιδιαίτερα λόγω της απουσίας αλλαγών στη ηγεσία. Αν και ο Νίκος Ανδρουλάκης εστιάζει στα προγραμματικά ζητήματα, υπάρχει μια αισιοδοξία για προσέλκυση ψηφοφόρων και από άλλους πολιτικούς χώρους, περιλαμβάνοντας και κεντροδεξιούς. Ένας αρνητικός παράγοντας είναι η αποχή των περίπου 90.000 ψηφοφόρων που δεν συμμετείχαν στον δεύτερο γύρο, υποδηλώνοντας ότι ο αρχικός ενθουσιασμός δεν μετουσιώθηκε σε ψήφους, με την αποχή να είναι ελαφρώς αυξημένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές του 2017 και του 2021.

Σήμερα, τουλάχιστον, το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να απειλείται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου υπάρχουν εσωτερικές αντιπαραθέσεις και τάσεις διάσπασης, γεγονός που συντελεί στη διαμόρφωση μιας εικόνας διχασμού στην παράταξη. Η ενοικίαση γραφείων από τον Στέφανο Κασσελάκη στον Ταύρο προσθέτει ακόμα ένα επεισόδιο στην ήδη τεταμένη κατάσταση που επικρατεί με τη νέα πλειοψηφία. Δεκέμβριο μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να διατηρήσει τη θέση του στον προεδρικό θώκο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανεξάρτητα από το εάν ο Κασσελάκης θα επικρατήσει ή όχι στις εσωκομματικές εκλογές. Οι δύο αντίθετες «ψυχές» που συνυπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να προδικάζουν μια ειρηνική συμβίωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει την εικόνα στασιμότητας με μονοψήφια ποσοστά, αδυνατώντας να ανακάμψει άμεσα.

Αυτή η κατάσταση έχει εξασθενήσει τα σενάρια για ενωμένη κεντροαριστερά πριν τις ευρωεκλογές. Μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να επανέλθει μόνο στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν κατορθώσει να ξεφύγει από τη ζώνη του 15%-16% και ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλθει γρήγορα από το σοκ που βιώνει, ενισχύοντας τα ποσοστά του με νέο ηγέτη. Με απλά λόγια, το περιβάλλον που θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στους δύο αρχηγούς έγκειται στο αν θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την αυτόνομη πορεία τους, καθώς υπάρχει η πιθανότητα πολλοί πολιτικοί παράγοντες να τους καταλογίσουν την ευθύνη για την διαρκή κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα