Η Ελληνική Διπλωματία: Προκλήσεις και Κίνδυνοι το 2025

Αναταραχή και προκλήσεις αναμένονται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το 2025.

Η ελληνική διπλωματία βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας, καθώς επιβεβαιώθηκαν φήμες για μια ενδεχόμενη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, που μπορεί να περιλαμβάνει και το ψευδοκράτος της Κύπρου. Αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν έντονη ανησυχία σχετικά με την περιοχή του Αιγαίου.

Ο ρόλος του Ερντογάν στη Συρία φέρνει νέες αναταραχές στα «ήρεμα νερά» του Αιγαίου. Οι ελπίδες για αγαστή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία που κορυφώθηκαν το 2024 φαίνεται να διαλύονται, καθώς ο Ερντογάν επιδιώκει ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή. Ανάμεσα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά είναι και η ανάγκη για διατήρηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναγκαιότητα ισορροπίας

Η ελληνική διπλωματία καλείται, το 2025, να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα σε συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και στον απαραίτητο διάλογο για να διατηρηθεί ένα ήρεμο κλίμα στην περιοχή. Μια αρχική εικόνα γι’ αυτό θα αποκαλύψει η σύγκληση του Συμβουλίου Ανώτατης Συνεργασίας στην Άγκυρα, στις αρχές του νέου χρόνου.

Αβέβαιη η τουρκική αντίδραση σε νέες έρευνες της Ελλάδας

Ένα κρίσιμο ζήτημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η στάση που θα κρατήσει η Τουρκία για τις ενδεχόμενες έρευνες που θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα ή η Κύπρος σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές. Για παράδειγμα, οι κινήσεις του ιταλικού πλοίου «Ievoli Relume» για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου μπορεί να προκαλέσουν αντίκτυπο, όπως την αντίδραση που υπήρξε το περσινό καλοκαίρι στην Κάσο.

Το Κυπριακό και οι διεθνείς αντιδράσεις

Το Κυπριακό παραμένει στις προτεραιότητες της Αθήνας, με στόχο την αναβίωση των συνομιλιών το 2025. Οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη υπογραμμίσει την ανάγκη παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προτεινόμενη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή επηρεάζει τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η πολιτική κατάσταση στη Συρία είναι ασταθής, κάτι που καθιστά τις συμφωνίες εκεί αμφίβολες. Αυτή η κατάσταση αφορά άμεσα τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ειδικά ύστερα από τις προσεγγίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάγκη διαλόγου. Ωστόσο, μια τέτοια συμφωνία καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αναβάλλοντας την αποκατάσταση της επικοινωνίας με την Τουρκία.

Η ελληνική παρουσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025, η Ελλάδα αναλαμβάνει τη θέση της ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή η συγκυρία είναι κρίσιμη, δεδομένων των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και της πολιτικής αστάθειας που μπορεί να προκαλέσει η επάνοδος του Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα