Η Ελλάδα προχωρά δυναμικά στη δημιουργία νέων θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο, απαντώντας στις τουρκικές αντιρρήσεις με αποφασιστικότητα και σεβασμό στο περιβάλλον.
Η ελληνική απάντηση στις τουρκικές ανακοινώσεις για το Αιγαίο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επισήμανε πως η πρωτοβουλία για τα θαλάσσια πάρκα δεν αφήνει περιθώρια γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο και βασίζεται αποκλειστικά σε περιβαλλοντικά κριτήρια. Η Ελλάδα θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού της «στο ακέραιο», τονίζοντας ότι δεν αποδέχεται καμία αμφισβήτηση κυριαρχίας.
Η τουρκική θέση και η ανάγκη συνεργασίας
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι μονομερείς ενέργειες σε ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο πρέπει να αποφεύγονται, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασίας βάσει του διεθνούς ναυτικού δικαίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
Πλεονεκτήματα και στόχοι των θαλάσσιων πάρκων στην Ελλάδα
Η πρωτοβουλία έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την προστασία της βιοποικιλότητας, την αποκατάσταση των οικοτόπων και την υιοθέτηση αυστηρών μέτρων όπως η απαγόρευση μηχανότρατας. Το πρότυπο των θαλάσσιων πάρκων περιλαμβάνει:
Ηγετική θέση της Ελλάδας στην προστασία της θάλασσας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως τα θαλάσσια πάρκα θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με τοπικούς παράγοντες, επιστήμονες και διεθνείς εταίρους, δίνοντας στην Ελλάδα ηγετικό ρόλο στην περιβαλλοντική πολιτική της Ευρώπης.
Μελλοντικά βήματα και η σημασία του Αιγαίου
Η φάση αυτή αποτελεί το πρώτο στάδιο ενός ευρύτερου σχεδίου προστασίας που καλύπτει ολόκληρο το Αιγαίο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στη συνέχιση του σχεδιασμού με την ένταξη και άλλων περιοχών, όπως το ήδη αναγνωρισμένο εθνικό θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου.