Η Ελλάδα ενισχύει διεθνείς συμμαχίες για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η Ελλάδα ενισχύει τη διεθνή συμμαχία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, κινητοποιώντας πολιτιστικούς και διπλωματικούς πόρους ενόψει της διεκδίκησης από το Βρετανικό Μουσείο.

Η ανάπτυξη πολιτιστικού συνασπισμού για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα χτίζει μία ισχυρή και αθόρυβη συμμαχία με χώρες της Ευρώπης με στόχο τον επαναπατρισμό των αρχαιολογικών θησαυρών της. Η στενή συνεργασία με την Ιταλία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της προσπάθειας, όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα artnet.

Η υποστήριξη της Ιταλίας στον πολιτιστικό διάλογο

Η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη, συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό της, Αλεσάντρο Τζούλι, ο οποίος δεσμεύτηκε να στηρίξει τις ελληνικές διεκδικήσεις. Η Ιταλία, μάλιστα, πρόσφατα προχώρησε στον επαναπατρισμό 145 αρχαίων νομισμάτων στην Ελλάδα, παράλληλα με την εκκίνηση κοινών πολιτιστικών πρωτοβουλιών.

Μια από αυτές είναι η προγραμματισμένη έκθεση σύγχρονων Ελληνοϊταλών ζωγράφων όπως ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο και ο Αλμπέρτο Σαβίνιο, με παράλληλη παρουσίαση των αρχαίων αντικειμένων που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης, ενισχύοντας την πολιτιστική συναίνεση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στρατηγικός ρόλος της ελληνικής διπλωματίας στην επιστροφή των Γλυπτών

Η συμμαχία Ελλάδας και Ιταλίας εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών της ελληνικής διπλωματίας που αποσκοπεί στον επαναπατρισμό του κλεμμένου αρχαιολογικού θησαυρού από τον Λόρδο Έλγιν. Η πολιτιστική αυτή στρατηγική περιλαμβάνει επίσης αμοιβαίες εκθέσεις όπως οι «Κυκλαδίτισσες: Ανείπωτες ιστορίες» και «Πώς να είσαι γυναίκα στην Πομπηία», προβάλλοντας και αναδεικνύοντας κοινές ιστορικές πτυχές.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Η στάση της βρετανικής κυβέρνησης και οι προκλήσεις του νομικού πλαισίου

Η βρετανική κυβέρνηση, υπό τη νέα Εργατική παράταξη, φαίνεται να τηρεί πιο ουδέτερη στάση σε σχέση με τους προκάτοχους Συντηρητικούς, που υπερασπίζονταν σθεναρά τη διατήρηση των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Ο πρώην Πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ, είχε χαρακτηρίσει τα Γλυπτά ως «τεράστιο περιουσιακό στοιχείο» της Βρετανίας, ενώ το νομικό πλαίσιο, βάσει του νόμου του 1963, απαγορεύει την εκχώρηση αντικειμένων από το μουσείο. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα απορρίπτει την πρόταση για επιστροφή υπό μορφή «δανείου», διότι κάτι τέτοιο θα ενίσχυε de facto την κυριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου στα Γλυπτά.

Προβλέψεις για την τελική επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα

Ο καθηγητής σύγχρονης αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Dan Hicks, σε πρόσφατες δηλώσεις του στον ελληνικό Τύπο, προέβλεψε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Αθήνα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, υπογραμμίζοντας την αισιοδοξία για την τελική επίτευξη συμφωνίας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα