Η εκλογική στρατηγική του Κακλαμάνη

Ο Νικήτας Κακλαμάνης αναμένεται να επιτύχει μια σημαντική πλειοψηφία στην ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προεδρεύοντα της Βουλής, αν και φαίνεται ότι δεν θα ξεπεράσει τις 283 ψήφους που είχε συγκεντρώσει ο Κ. Τασούλας.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, που θα είναι ο 14ος Πρόεδρος της Βουλής από τον ΄74, έχει εξασφαλίσει τη στήριξη πέντε από τα εννέα κοινοβουλευτικά κόμματα, καθώς και αρκετών ανεξάρτητων βουλευτών. Συγκεκριμένα, τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και οι Σπαρτιάτες φαίνεται ότι θα ψηφίσουν υπέρ του, ενώ τουλάχιστον 17 ανεξάρτητοι βουλευτές δηλώνουν επίσης την υποστήριξή τους.

Ανάμεσα στους ανεξάρτητους που τον υποστηρίζουν βρίσκονται βουλευτές με δεσμούς στον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς και οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης, Ευάγγελος Αποστολάκης, Ράνια Θρασκιά, Πέτρος Παππάς και Αθηνά Λινού. Επιπλέον, τον στηρίζουν ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Μάριος Σαλμάς, ο οποίος εκλέχθηκε με τη Νέα Δημοκρατία, και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μπουρχάν Μπαράν.

Αντίθετα, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας αναμένεται να δηλώσουν «παρών», διευκρινίζοντας ότι η επιλογή τους δεν σχετίζεται με τις απόψεις τους για τον κ. Κακλαμάνη. «Η υποψηφιότητα του κ. Κακλαμάνη είναι αναμενόμενη και εκπροσωπεί τις κατεστημένες αντιλήψεις. Σκοπεύω να συναντηθώ μαζί του, αλλά δεν θα τον ψηφίσουμε και το ίδιο πρέπει να πράξει η αντιπολίτευση», δήλωσε η κυρία Κωνσταντοπούλου, επισημαίνοντας την ανάγκη για θεσμική αντίσταση. Η Νέα Αριστερά πρόσθεσε ότι «στη βάση της γενικής πολιτικής συγκυρίας, αποφασίστηκε να δηλώσουν “παρών”».

Μέσω αυτών των συνθηκών και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες ή απουσίες (ιδιαίτερα λόγω ασθενειών – υπάρχει δυνατότητα για επιστολική ψήφο), ο κ. Κακλαμάνης αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 246 θετικές ψήφους. Αυτή η ποσότητα ψήφων μπορεί να αυξηθεί αν υπάρξει πρόσθετη υποστήριξη από άλλους ανεξάρτητους βουλευτές προς την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα