Η Εκλογή του Προεδρού της Δημοκρατίας: Μια Συνοπτική Διαδικασία

Ήρθε η σημαντική στιγμή για την πολιτική ζωή της χώρας μας, καθώς σε λίγες ώρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απευθύνει βιντεοσκοπημένο μήνυμα στον ελληνικό λαό, όπου θα ανακοινώσει τον υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ερχόμενη πενταετία (Μάρτιος 2025 – Μάρτιος 2030).

Κατά βάση, η παραπάνω φράση μπορεί να ακουστεί παραπλανητική, καθώς η εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα ανήκει στη Βουλή. Στην πράξη, όμως, με τη Νέα Δημοκρατία να διαθέτει περισσότερους από 151 βουλευτές (156 για την ακρίβεια), έχει τη δυνατότητα να εκλέξει τον υποψήφιο που επιθυμεί.

Με τη συνταγματική αναθεώρηση του Νοεμβρίου 2019, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) πρέπει να γίνεται από τη Βουλή τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη λήξη της θητείας του εν ενεργεία ΠτΔΚατερίνα Σακελλαροπούλου ανέλαβε το αξίωμα στις 13 Μαρτίου 2020, οπότε η θητεία της λήγει στις 13 Μαρτίου 2025). Τα κόμματα που επιθυμούν, υποβάλλουν τις προτάσεις τους και στη συνέχεια πραγματοποιείται η ψηφοφορία των 300 βουλευτών για την εκλογή του κατάλληλου υποψηφίου.

Δυνάμει του Συντάγματος, για να εκλεγεί κάποιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαιτείται να συγκεντρώσει «την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνόλου των βουλευτών», δηλαδή τουλάχιστον 200 ψήφους. Εάν δεν επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες, με το ίδιο όριο ψήφων.

Αν, παρά ταύτα, και η δεύτερη ψηφοφορία δεν έχει αποτέλεσμα, προχωρούμε σε τρίτη ψηφοφορία (ξανά σε πέντε ημέρες) όπου αυτή τη φορά αρκούν «τα 3/5 της πλειοψηφίας των βουλευτών», δηλαδή 180 ψήφοι.

Εάν ούτε και στην τρίτη εκλογική διαδικασία συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες ψήφοι, η διαδικασία επαναλαμβάνεται πάλι μετά από πέντε ημέρες, με τον υποψήφιο να εκλέγεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφους. Σύμφωνα με τους υπάρχοντες συσχετισμούς, εάν δεν υπάρξει συνεργασία μεταξύ των κομμάτων στις προηγούμενες ψηφοφορίες, είναι πολύ πιθανό ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εδώ, καθώς η ΝΔ έχει 156 βουλευτές. Ωστόσο, αν και πάλι δεν επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία, τότε πάλι μετά από πέντε μέρες εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει την «σχετική πλειοψηφία» (δηλαδή, αυτός που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους).

δειτε ακομα

δειτε ακομα