Η Δόμνα Μιχαηλίδου συναντά την ΚΕΔΕ για νέα συνεργασία και πρωτοβουλίες

Μια νέα εποχή ψηφιακής ενδυνάμωσης ξεκινά για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την ουσιαστική κοινωνική ενσωμάτωση και την ανάπτυξη βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων.

Πιλοτικό Πρόγραμμα Ψηφιακής Ενδυνάμωσης Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, συναντήθηκε με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τον συντονισμό της έναρξης του πιλοτικού προγράμματος Ψηφιακή Ενδυνάμωση Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία. Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 6,8 εκατομμυρίων ευρώ και εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στόχος και ωφελούμενοι του προγράμματος

Με επίκεντρο την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της ψηφιακής αυτονομίας σε περίπου 6.400 συμπολίτες, εκ των οποίων 3.600 είναι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και 2.800 άτομα με αναπηρία. Μέσω της ίδρυσης 120 Κόμβων Ψηφιακής Ενδυνάμωσης σε δημοτικούς χώρους σε ολόκληρη τη χώρα, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα διάρκειας 70 ωρών.

  • Απόκτηση βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων και κατανόηση της σύγχρονης τεχνολογίας
  • Ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης
  • Βελτίωση της καθημερινής λειτουργικότητας και της κοινωνικής συμμετοχής
  • Ένταξη των Δήμων και επόμενα βήματα

    Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας πρόκειται να εκδώσει σύντομα πρόσκληση προς τους δήμους μέσω της πλατφόρμας empower.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων δημιουργίας και λειτουργίας των Κόμβων Ψηφιακής Ενδυνάμωσης. Ακολούθως, θα υπάρξει ξεχωριστή πρόσκληση προς τους πολίτες για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα.

    Συνεργασία Δήμων και τεχνικών φορέων

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το προεδρείο της ΚΕΔΕ, με τον πρόεδρο Λάζαρο Κυρίζογλου, τον αντιπρόεδρο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο και τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Καφαντάρη, εξέφρασε πλήρη στήριξη για την ταχεία ενεργοποίηση του δικτύου των δήμων και τη στρατηγική συνεργασία στην εφαρμογή της δράσης.

    Τεχνική υποστήριξη στο πρόγραμμα θα παρέχουν επίσης επιστημονικοί φορείς όπως η ΕΕΤΑΑ (με τον Δημήτριο Μαραβέλια) και η Εθνική Δημόσια Υπηρεσία Τεχνολογίας και Επικοινωνιών (ΕΔΥΤΕ ΑΕ) με τον Κωνσταντίνο Καλτσά.

    Ηγεσία και διοίκηση του υπουργείου

    Η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, συνοδευόμενη από τους γενικούς γραμματείς Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καταπολέμησης Φτώχειας, Πρόδρομο Πύρρο, και Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, Κωνσταντίνο Γλούμη, εκπροσώπησε το υπουργείο, τονίζοντας την κρισιμότητα της ψηφιακής ενδυνάμωσης για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

    δειτε ακομα

    δειτε ακομα