Το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας συνεδρίασε εκτάκτως, επισημαίνοντας την ανησυχητική αύξηση της ρητορικής μίσους στον δημόσιο λόγο και την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις.
Έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους
Σε έκτακτη συνεδρίαση προχώρησε το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέως Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αικατερίνης Πατσογιάννη. Αφορμή στάθηκε η αυξανόμενη παρουσία ρητορικής μίσους στον δημόσιο, ιδιαίτερα στα ψηφιακά και κοινωνικά μέσα, και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από πρόσφατο τραγούδι ράπερ.
Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, τόνισε: «όταν ο δημόσιος λόγος πληγώνει αντί να ενώνει, δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί. Η ρητορική που στιγματίζει, που αποκλείει, που διχάζει, δεν έχει θέση σε μια κοινωνία που θέλει να προχωρά μπροστά, με ισότητα, αξιοπρέπεια και σεβασμό».
Και πρόσθεσε: «η έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας είναι ένα ηχηρό μήνυμα. Η Πολιτεία είναι παρούσα. Μαζί με τους θεσμούς, την κοινωνία και κάθε πολίτη ξεχωριστά, χτίζουμε ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς φόβο, χωρίς μίσος. Γιατί η δύναμή μας βρίσκεται στο ‘μαζί’».
Η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Έλενα Ράπτη, δήλωσε: «κράτος, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, σωματεία, ενώσεις εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην αναπαραγωγή και τη διάδοση υλικού που υπό το άλλοθι της ελευθερίας της τέχνης δημιουργεί μίσος και ξεχωρίζει τους ανθρώπους με κριτήρια αντιδημοκρατικά, ρατσιστικά». Υπογράμμισε επίσης την προσήλωση στην προάσπιση των δημοκρατικών αξιών, την προώθηση της ισότιμης μεταχείρισης και την καλλιέργεια κουλτούρας σεβασμού.
Το Συμβούλιο, ως γνωμοδοτικό και συντονιστικό όργανο, υπογραμμίζει την ανάγκη θεσμικής εγρήγορσης και υπεύθυνης στάσης από όλους τους φορείς του δημόσιου λόγου.
Βασικός στόχος της συνεδρίασης είναι ο σχεδιασμός άμεσων παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Αυτές οι ενέργειες, σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς, ανεξάρτητες αρχές και την κοινωνία των πολιτών, θα ενσωματωθούν στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας για την περίοδο 2025-2028.