Η ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεψε από το Κάιρο με μεγάλη ικανοποίηση, μετά τη συμμετοχή της στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι συζητήσεις που διεξήχθησαν σε δημόσιο και ιδιωτικό επίπεδο προώθησαν σημαντικά τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, τόσο σε περιφερειακά θέματα όσο και σε σχέση με την ενέργεια, με συμφωνίες και μεγάλα έργα να αναμένονται σύντομα.
Κατά τη διάρκεια της προσωπικής συνάντησής του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στην αναβάθμιση και εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η ταχεία σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις.
Η χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στο Κάιρο κατέδειξε τον ενισχυμένο ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου αναδεικνύει τη στρατηγική τους συμμαχία απέναντι στην Τουρκία, με κοινή συμφωνία για την άσκηση κυριαρχίας στη θάλασσα. «Το μέλλον της Συρίας υπακούει στους κανόνες του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Αγκυρα.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το business forum, στο οποίο συμμετείχαν επιχειρηματίες από τις τρεις χώρες, με στόχο την ανάπτυξη κοινών επενδύσεων και συνεργασιών, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ειδικά στην ενεργειακή συνεργασία με την Αίγυπτο, τονίζοντας τη σημασία του GREGY, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου που θα μεταφέρει 100% καθαρή ενέργεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση των τελικών μελετών εφαρμογής.
Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, υπογράφηκαν διάφορες σημαντικές συμφωνίες, οι οποίες περιλαμβάνουν:
- Μνημόνιο Συνεργασίας για τις Διοικήσεις των Λιμένων Πειραιά/Θεσσαλονίκης με Πορτ Σαΐντ/Αλεξάνδρεια.
- Μνημόνιο Κατανόησης για Συνεργασία στον τομέα της Υγείας.
- Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για προώθηση επενδύσεων.
- Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Η Αίγυπτος επανέφερε επίσης την ανάγκη να διατηρηθεί ο ρόλος της στο Μεταναστευτικό για τη μείωση παράνομων οδών διακίνησης και για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη μέσω Λιβύης.
Συζητήθηκαν επιπλέον δυνατότητες συνεργασίας για την εξασφάλιση νόμιμων οδών μετανάστευσης και πιθανές επεκτάσεις της διμερούς συμφωνίας.