Σε πολλές συζητήσεις, κορυφαίοι πολιτικοί αναφέρονται στην τουρκική προκλητικότητα, καθώς οι συμφωνίες της Άγκυρας με τη Λιβύη και τις προθέσεις της να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας, αποκαλύπτουν ότι η Τουρκία ουσιαστικά εδραιώνει την παρουσία της στο Αιγαίο, θέτοντας σε αμφιβολία την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ. Από την άλλη, υπάρχουν αυτοί που θεωρούν το θέμα ως φάρσα, καθώς η Άγκυρα φαίνεται ξανά να αιφνιδιάζει τη ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί ετεροχρονισμένα να προλάβει τις εξελίξεις.
Οι πληροφορίες ότι ο Ερντογάν σκοπεύει να επαναλάβει το διεθνές τουρκολιβυκό μνημόνιο, συνάπτοντας συμφωνία με τη νέα συριακή κυβέρνηση για την οριοθέτηση ΑΟΖ, συνιστούν μια σοβαρή πρόκληση για την ελληνική εξωτερική πολιτική καθώς και για την κυβερνητική αφήγηση γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η κυβερνητική θέση είναι ότι μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να υπάρξει ανακοπή αυτής της εξέλιξης, ακόμα και με δυνατότητα λήψης έκτακτων μέτρων σε ανώτατο επίπεδο. Ωστόσο, οι ανησυχίες εντείνονται καθώς ο Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να κερδίσει και με αυτή την κίνηση. Επιπλέον, οι προθέσεις των Τούρκων φαίνεται να περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων τετελεσμένων.
Η νέα συριακή κυβέρνηση αναζητά αναγνώριση και στήριξη, και αυτές οι ανάγκες φαίνεται ότι καλύπτονται κυρίως από την Τουρκία και τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή, και όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μολονότι μπορεί να προσπαθεί να επηρεάσει την κατάσταση, δεν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τους ισχυρισμούς στην περιοχή.
Όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση, αρκετοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι αν ο Ερντογάν αποφασίσει να προβεί σε επιθετικές ενέργειες, τότε τίποτα δεν θα μπορεί να τον σταματήσει από το να προχωρήσει σε συμφωνίες που θα έχουν σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Ό,τι χάνεται στο πεδίο, δύσκολα ανακτάται μέσω της διπλωματίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, τονίζοντας την προσπάθεια μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών για να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της ανησυχητικής κατάστασης.
Κριτική από γαλάζιους βουλευτές
Ορισμένοι γαλάζιοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η επιθετική πολιτική του Ερντογάν και η μετατροπή της νέας κυβέρνησης σε πιόνι του, οφείλονται στην προωθητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και στη χαλαρή στάση της Αθήνας, που προήλθε από την ηρεμία που επικρατεί στο Αιγαίο.
«Πώς μιλάμε για ήρεμα νερά όταν η Τουρκία προσπαθεί να τοποθετήσει νάρκες σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, και μάλιστα για δεύτερη φορά;», αναρωτήθηκε άλλος βουλευτής, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την κυβερνητική στάση.
Αυτή η κατάσταση γίνεται ένας δεύτερος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση, καθώς η Αθήνα καλείται να διαχειριστεί τις γεωπολιτικές συνέπειες τυχόν συμφωνίας και τις εσωτερικές αντιδράσεις στην γαλάζια βάση.
Ενώ η απομάκρυνση του Σαμαρά και η εορταστική ατμόσφαιρα έχουν βελτιώσει την ατμόσφαιρα στην κυβέρνηση, πολλοί γαλάζιοι βουλευτές παραμένουν ανήσυχοι σχετικά με τα χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αν προκύψουν νέες εξελίξεις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι αποδοκιμασίες και οι φωνές εναντίον της κυβέρνησης θα επανέλθουν, και το πρόβλημα θα αναβιώσει για μία κυβέρνηση που έχει δείξει αδυναμία στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών θεμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν πιέσεις προς το Μαξίμου για τις εξελίξεις στη Συρία. Αν μάλιστα αυτή η πίεση συνδυαστεί με τις κριτικές των Καραμανλή και Σαμαρά, τότε μπορεί να δημιουργηθεί ένα πολύπλοκο πολιτικό σκηνικό.