Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα διέρχεται κρίσιμη και ιδιαιτέρως συγκεχυμένη φάση, καθώς προκύπτει μια νέα διάσπαση στο πρώην ισχυρό κόμμα της Αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από το 2015 και μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βιώσει πολλές εσωτερικές προστριβές, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον έξι νέες πολιτικές ομάδες: η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η Νέα Αριστερά, το Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη, αλλά και το νέο κόμμα του Στεφάνου Κασσελάκη.
Η πληθώρα αυτών των κομμάτων δεν αποτυπώνει μόνο τον κατακερματισμό της αριστεράς, αλλά και την υπαρκτή ιδεολογική και ψυχολογική απόσταση που τους χωρίζει, μια απόσταση που διευρύνεται από την έλλειψη κοινής προοπτικής εξουσίας.
Αν και το νέο κόμμα του Κασσελάκη δεν έχει καθορίσει επίσημο όνομα, οι αρχικές του κατευθύνσεις έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί μέσω ενός εναλλακτικού κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο είναι αμφιλεγόμενο, καθώς οι επικριτές του το συγκρίνουν με το πρόγραμμα ενός φιλελεύθερου κόμματος.
Εντυπωσιακό είναι ότι ο πρώην πρόεδρος είχε παρουσιάσει το κυβερνητικό του σχέδιο με τίτλο «Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ» λίγες ημέρες πριν από το συνέδριο. Οι ιδέες που περιλάμβανε αυτή η πολιτική πλατφόρμα προκάλεσαν αντιδράσεις εντός του κόμματος, κυρίως στον τομέα της οικονομίας. Πολλοί θεώρησαν το σχέδιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις, το οποίο αντέτεινε παραδοσιακές θέσεις και κόκκινες γραμμές της Αριστεράς. Ορισμένες από τις τοποθετήσεις του έγιναν δεκτές με θετικά σχόλια σε φιλελεύθερες ιστοσελίδες, γεγονός που ενίσχυσε την κριτική περί άγνοιας σχετικά με τις αρχές της Αριστεράς.
Η κριτική αυτή ενισχύεται από τη δική του δήλωση στην ομιλία του κατά την ανακοίνωση του νέου φορέα, όπου απευθύνθηκε και σε ψηφοφόρους της δεξιάς. Σημείωσε ότι «το κίνημά μας θα απευθυνθεί σε όλο το δημοκρατικό κόσμο και στη θεσμική δεξιά». Πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή φαίνεται να εκφράζουν υποστήριξη στον νέο αυτό πολιτικό σχηματισμό.
Στο ΠΑΣΟΚ, παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, απολαμβάνοντας τη συνεχιζόμενη κρίση. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι βρίσκονται σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναμένουν μια ακόμη τυπική αποχώρηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι προφανές ότι η απώλεια ψήφων στο κέντρο έχει κόστος, και η επαναφορά αυτών των ψηφοφόρων θα είναι κρίσιμη για τις επόμενες εκλογές. Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει ευκαιρίες για να γίνει το ΠΑΣΟΚ το νέο «σπίτι» για όσους αναζητούν πολιτική στέγη.
«Από την ημέρα επανεκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη, έχουμε επισημάνει τον στόχο μας για κοινωνική και πολιτική διεύρυνση, από την αριστερά έως το φιλελεύθερο κέντρο. Εστιάζουμε στην κοινωνία και τον απλό πολίτη, και όχι στην προσέλκυση βουλευτών», τόνισε ο Κώστας Τσουκαλάς, καθορίζοντας τη στρατηγική του κόμματος για το μέλλον.