Ο Παύλος Γερουλάνος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σχολίασε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την ενσωμάωση Οδηγίας που σχετίζεται με τις εκθέσεις βιωσιμότητας των εταιρειών, λέγοντας: «Το κοινό στοιχείο που διατρέχει όλες τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι οι άνθρωποι. Όχι οι τράπεζες. Ενδιαφερόμαστε για τον πολίτη διότι, αν νιώσουν πιο δυνατοί, τότε και οι τράπεζες θα γίνουν πιο ισχυρές. Αυτό θα τους δώσει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην παραγωγή».
Όπως ανέφερε ο κ. Γερουλάνος, «Δεν είναι η πρώτη φορά που καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, της παραγωγικής αγροτικής γης, καθώς και δικαιώματα για την αποπληρωμή δανείων. Είναι καιρός να επιβάλουμε περιορισμούς στις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών, ειδικά όταν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι υποχρεωτικές για όλους τους πολίτες και επιχειρηματίες».
Ο βουλευτής τόνισε ότι η ανταπόκριση της κυβέρνησης σε όλες τις παραπάνω προτάσεις ήταν συνήθως είτε ότι οι τράπεζες θα τα ρυθμίσουν μόνες τους μέσω του ανταγωνισμού, είτε ότι οι προτάσεις μας είναι λαϊκίστικες. Ωστόσο, όταν η κυβέρνηση πιέζεται να δράσει, τότε το θεωρεί σοβαρότητα. «Ας βάλουμε τέλος στην ψευτοσοβαρότητα του λαϊκισμού και ας επικεντρωθούμε στους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.
Έλλειψη διαφάνειας στην επιχειρηματικότητα
Σχολιάζοντας το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις εκθέσεις βιωσιμότητας, ο κ. Γερουλάνος απευθύνθηκε στον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Θεοδωρικάκο, επισημαίνοντας την έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία: «Αντί να προσπαθείτε να αποκρύψετε πληροφορίες, θα ήταν καλύτερο να διασφαλίσετε ότι οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις». Ανέφερε επίσης τη σημασία ενός ευρέος διαλόγου και της επένδυσης στην εκπαίδευση των στελεχών στις αρχές ESG (Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση).
«Ωστόσο, ο Υπουργός δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προφανώς, έχει άλλες προτεραιότητες», πρόσθεσε ο Γερουλάνος. Μαζί με τη συνεργασία με τα κατάλληλα εργαλεία, όπως οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και το τραπεζικό σύστημα, αυτό θα έπρεπε να είναι ο πυρήνας της καινοτομίας στη χώρα μας. «Δυστυχώς, αυτά είναι έξω από τη δικαιοδοσία του», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στον κ. Χατζηδάκη.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος συνδιαλέχθηκε σχετικά με την ψήφο του ΠΑΣΟΚ για τον αναβαλλόμενο φόρο, ο Γερουλάνος επεσήμανε: «Αγνοεί ότι έχουν συμβεί πολλές σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Έχουμε περάσει δέκα χρόνια κρίσης, δύο σημαντικές ανακεφαλαιοποιήσεις, και παρατηρούμε ότι άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχα μέτρα».
«Λαϊκισμός είναι να επικεντρώνεσαι στο παρελθόν και να αναγνωρίζεις μόνο τις ευθύνες άλλων. Εμείς επιχειρούμε να αναγνωρίσουμε τις αλλαγές και να προτείνουμε λύσεις για τον Έλληνα πολίτη», κατέληξε ο Γερουλάνος. «Ας αφήσουμε πίσω τη ρητορική της ψευτοσοβαρότητας και ας στραφούμε στην ουσία».