Γεραπετρίτης: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας επιδιώκουμε να ενώσουμε Βορρά, Νότο, Ανατολή και Δύση

«Η Ελλάδα αναλαμβάνει σοβαρά την ευθύνη του να είναι μέλος του εκλεγμένου Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» τόνισε σήμερα, Παρασκευή 27/9, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συνεδρίασης υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου με θέμα «Διατήρηση της Διεθνούς Ειρήνης και Ασφάλειας: Ηγεσία για την Ειρήνη».

«Στο πλαίσιο της θητείας μας, στοχεύουμε να γίνουμε η γέφυρα, ο έντιμος μεσολαβητής, ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο, καθώς και ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Θα επιδιώξουμε να προάγουμε μια προσέγγιση που θα βασίζεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ για να διαχειριστούμε τις τρέχουσες προκλήσεις, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και μέσα από συνεργασία και συμπερίληψη», ανέφερε ο Γεραπετρίτης.

«Επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε τη βαθιά έννοια θεμελιωδών αξιών όπως η ειρηνική επίλυση των διαφορών. Η ηγεσία για το κοινό καλό πρέπει να ακολουθεί τον κανόνα “Non Ministrari sed Ministrare”, δηλαδή “Να μην υπηρετείσαι, αλλά να υπηρετείς”,» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός ανέφερε ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το κέντρο της παγκόσμιας τάξης και ο ρόλος των Ε10 είναι κρίσιμος για να ακουστούν οι φωνές όσων δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα να εκφραστούν».

Επίσης, τόνισε ότι «η συζήτηση διεξάγεται σε μια περίοδο όπου οι προκλήσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια είναι πιο πολύπλοκες από ποτέ».

«Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κρατήσει μακριά τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο»

«Η αυξανόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή, η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και η σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν είναι απτές αποδείξεις της απειλής για τη διεθνή σταθερότητα λόγω της υποχώρησης του σεβασμού στο Χάρτη του ΟΗΕ. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη πάντα βρίσκονταν σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτούς τους κινδύνους» ανέφερε.

Τόνισε επίσης ότι «από την ίδρυσή τους, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν συμβάλει στην αποτροπή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου, στη μείωση της πιθανότητας ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος και στην υποστήριξη των διαδικασιών αποαποικιοποίησης».

«Σε περιόδους πολέμου, έχουν κρατήσει τη διάρκειά τους πιο σύντομη. Οι ειρηνευτικές αποστολές έχουν επιτύχει στην προστασία των αμάχων. Σύμφωνα με μια πρόσφατη εκτίμηση του γενικού γραμματέα, οι κυανόκρανοι έχουν συμβάλει στη μείωση των θανάτων πολιτών κατά 90%. Αυτό οφείλεται σε δύο κεντρικές παραδοχές που ακολουθούνται πιστά» δήλωσε.

Πρώτον, «ο Χάρτης πρέπει να είναι το οδηγό μας, τονίζοντας την αξία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και της συλλογικής ευθύνης, διατηρώντας τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

«Αυτή η πιστή εφαρμογή των κανόνων του Χάρτη είναι αναγκαία, αλλά δεν αρκεί», επεσήμανε. «Για να είναι αποτελεσματική απαιτεί ηγεσία. Αυτή είναι η δεύτερη βασική παραδοχή. Μια ηγεσία που τοποθετεί το κοινό καλό στο επίκεντρο. Αλλά αυτό δεν περιορίζεται μόνο στη διαμόρφωση κανόνων, αλλά και στην υπεράσπιση αξιών και την επιδίωξη απαραίτητων αλλαγών, εμπνέοντας όλους να συνεργαστούν για έναν ανώτερο σκοπό».

«Όταν αναζητούμε ηγεσία για την ειρήνη, πρέπει να προτεραιοποιούμε τις διαπραγματεύσεις και το διάλογο ως μέσον για να διασφαλίσουμε ότι όλες οι φωνές ακούγονται. Διότι η πολυμέρεια είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος προς μια ειρηνική και δίκαια κοινωνία, όπου σέβονται πλήρως τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια όλων», κατέληξε αναφέροντας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα