Γεραπετρίτης: Επαφές κορυφής στη Μέση Ανατολή για αποκλιμάκωση της έντασης

Λόγω της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκινά μια κρίσιμη περιοδεία στη Μέση Ανατολή και την Ινδία, επιδιώκοντας την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως δύναμης σταθερότητας και ανάπτυξης.

Επίκεντρο η Μέση Ανατολή: Ιερουσαλήμ, Ραμάλα και Αμάν

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την ερχόμενη Δευτέρα ο κ. Γεραπετρίτης πραγματοποιεί επισκέψεις στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα, όπου θα συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών Γκίντεον Σαάρ και του Παλαιστίνιου Πρωθυπουργού Μοχάμεντ Μουσταφά. Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην αναζήτηση ειρηνευτικών λύσεων και στην ενίσχυση της συνεργασίας.

Η περιοδεία συνεχίζεται την Τρίτη στην Ιορδανία, όπου ο Υπουργός θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφάντι, στο Αμμάν. Βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Η πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, αναδεικνύει την επιθυμία της Ελλάδας να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην περιοχή, αξιοποιώντας τη θέση της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να συμβάλει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στην προώθηση πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν σε βιώσιμες λύσεις.

Ελλάδα: Γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία μιας ισχυρής συμμαχίας στη Μέση Ανατολή, με στόχο να αναδειχθεί η χώρα ως γέφυρα μεταξύ της περιοχής και της Ευρώπης. Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει μια αξιόπιστη φωνή και να προωθήσει την αμοιβαία κατανόηση, δεδομένης της δυσπιστίας που παρατηρείται απέναντι στην Τουρκία από πολλές χώρες της περιοχής.

Οι διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να αναδειχθεί ως δύναμη σταθερότητας, προτείνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και λειτουργώντας ως μεσολαβητής μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Δύσης. Η επίσκεψη του κ. Γεραπετρίτη θεωρείται κρίσιμη για την προώθηση αυτού του στόχου.

Επίσκεψη στην Ινδία και το Σχέδιο IMEC

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας στη Μέση Ανατολή, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Ινδία, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του ομολόγου του, Σουμπραχανιάμ Τζαϊσανκάρ, στις 7 Φεβρουαρίου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το IMEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor), ένα φιλόδοξο σχέδιο μείζονος γεωστρατηγικής σημασίας, που στοχεύει στη δημιουργία ενός οικονομικού διαδρόμου που θα συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη, μέσω της Μέσης Ανατολής.

Η Ινδία θεωρεί την Ελλάδα ως αξιόπιστο εταίρο και υποστηρικτή των θέσεών της στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της θαλάσσιας ασφάλειας και προσφέρει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως γέφυρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συζητήσεις στο Νέο Δελχί αναμένεται να επικεντρωθούν στην αύξηση του διμερούς εμπορίου και στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι προοπτικές που ανακύπτουν από αυτή τη συνάντηση είναι ιδιαίτερα σημαντικές, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα