Γεραπετρίτης: Ο Διάλογος με την Τουρκία Ενισχύει την Κατανόηση

«Ο ειλικρινής και ανοιχτός διάλογος με την Τουρκία είναι η μόνη βιώσιμη οδό για τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και άρρηκτης συνεργασίας», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Ο διάλογος ενισχύει την κατανόηση και την αλληλεπίδραση», προσθέτει. «Δε σταματά ποτέ. Όσο καλύτερα εξελίσσεται ο διάλογος, τόσο πιο στέρεες οι βάσεις που θα στηρίξουμε τις σχέσεις μας.»

Ο Υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει επίσης, «οι θέσεις μας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι ξεκάθαρες και συνεπείς. Η Ελλάδα δεν συζητά θέματα κυριαρχίας, παρά μόνο την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο είναι η μοναδική διαφορά που μπορεί να τεθεί σε διεθνή δικαιοδοσία.»

Επισημαίνει, «η στασιμότητα δεν είναι επιλογή μας, και πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας προς την κατεύθυνση της αποφυγής εντάσεων με την Τουρκία».

«Σκοπός της διπλωματίας είναι να προάγει την ειρήνη, επενδύοντας στις αρχές του διεθνούς δικαίου και χωρίς να υποχωρεί στα εθνικά μας συμφέροντα», συμπληρώνει.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι «από τους 64 κύκλους διερευνητικών επαφών, κανένα αποτέλεσμα δεν οδήγησε σε συνεννόηση σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου συνεχίζονται, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια μας.»

«Η διαφορά των τελευταίων 18 μηνών είναι ότι «ο διάλογος έχει αποκτήσει πιο δομημένο χαρακτήρα», αναφέρεται. Στη διάρκεια κάθε φάσης ενημερωνόμαστε σχετικά με την πρόοδο των διαβουλεύσεων.»

«Από τους τρεις πυλώνες—πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα, και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης—έχουμε καταφέρει να πετύχουμε συγκεκριμένα και άμεσα αποτελέσματα. Οι παραβιάσεις των ελληνικών εναέριων χώρων έχουν μειωθεί αισθητά, οι κυκλώματα διακινητών στο Αιγαίο έχουν εξαρθρωθεί, και δεκάδες σημαντικές συμφωνίες έχουν υπογραφεί με στόχο την αύξηση του διμερούς εμπορίου.»

«Οι απαιτήσεις της Τουρκίας δεν είναι καινούργιες. Αυτές οι φαινομενικές διαφορές, όπως η αποστρατιωτικοποίηση και η αναγνώριση “γκρίζων ζωνών”, υπάρχουν εδώ και δεκαετίες», σημειώνει ο Γεραπετρίτης.

«Δεν περιμέναμε να αλλάξει η τουρκική πολιτική σε σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο, η ικανότητά μας να διαπραγματευόμαστε, παρά τις σοβαρές διαφωνίες, συνιστά μια σημαντική κατάκτηση. Κάθε σύνδεση της οριοθέτησης με άλλα ζητήματα από την Τουρκία καθιστά τη διαδικασία πιο περίπλοκη.»

Όσον αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων, επισημαίνει πως «είναι δικαίωμα της Ελλάδας, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο, και δεν αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης με την Τουρκία. Η απόφαση για τον χρόνο και τον τρόπο άσκησης αυτού του δικαιώματος ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική Πολιτεία, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.»

δειτε ακομα

δειτε ακομα