Με μεγάλη προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στη Μέση Ανατολή, ειδικά μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία και την αυξανόμενη δραστηριότητα της Τουρκίας. Η Τουρκία φαίνεται να έχει ως στόχο την ενίσχυση της επιρροής της στη Δαμασκό, κάτι που δεν παραμένει απαρατήρητο από την ελληνική διπλωματία.
Αυτή η ανησυχία αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία και τη στάση της Άγκυρας, όπως επισημαίνουν τα Parapolitika.
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα έχει εκφράσει σαφώς ότι προτεραιότητά μας είναι να διασφαλιστεί η μετάβαση σε μία δημοκρατική και ομαλή κατάσταση. Αυτό προϋποθέτει τη δημιουργία μιας συμπεριληπτικής διοίκησης που να εκπροσωπεί όλα τα μέρη και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, απαλλαγμένη από εξωτερικές παρεμβάσεις». Ο κ. Γεραπετρίτης πρόσθεσε: «Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε πως είναι προς το συμφέρον της περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας να μπορέσει η Συρία να σταθεί στα πόδια της, με αυτοδιάθεση και χωρίς αποκλεισμούς».
Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις δεν θα είναι γραμμικές. Αν και η Τουρκία προσπαθεί να αναδειχτεί σε κυρίαρχο παίκτη στην περιοχή, οι ελληνικές αρχές θεωρούν ότι δεν μπορεί ακόμα να χαρακτηριστεί «νικήτρια». Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται ως «κινούμενη άμμος», με το ζήτημα των Κούρδων να παραμένει περίπλοκο και ικανό να δημιουργήσει νέα δεδομένα ανά πάσα στιγμή. «Από την αρχή, η Ελλάδα είναι παρούσα ενεργά στη συριακή κρίση. Διαρκώς επικοινωνώ με τους Άραβες ομολόγους μου ώστε να διαμορφώσουμε μια κοινή στάση που να επιδιώκει σταθερές δημοκρατικές εξελίξεις, οι οποίες ακόμα παραμένουν ανασφαλείς», ανέφερε ο Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας τον ενεργό ρόλο της Αθήνας στην περιοχή.
Επιπλέον, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Σε συνεργασία με τους ομολόγους μου από την Κύπρο και την Αυστρία, έχουμε υποβάλει στην ΕΕ ένα σχέδιο για μία ενεργή παρουσία της Ένωσης στη Συρία, προτείνοντας την εγκατάσταση ενός ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ αφιερωμένου στη Συρία, με τη συμμετοχή τόσο της Ένωσης όσο και των κρατών-μελών στη Δαμασκό. Αυτό θα μας βοηθήσει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να διασφαλίσουμε την ομαλότητα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών», κατέληξε.