Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, τόνισε πως οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Διατύπωσε με σαφήνεια την αντίθεσή του στην πιθανότητα μιας συν-διαχείρισης του Αιγαίου με την Τουρκία.
Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι υπάρχουν άλλα πεδία όπου θα μπορούσαν να γίνουν συμφωνίες με την Τουρκία, όπως η οικονομία, η εκπαίδευση, ο τουρισμός καθώς και θέματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση και την πολιτική προστασία. «Στο Αιγαίο, όμως, δεν υπάρχει περίπτωση για συν-εκμετάλλευση» υπογράμμισε, επιβεβαιώνοντας τη θέση της Ελλάδας για το θέμα. Παρά τις διαφωνίες, επεσήμανε την ανάγκη για διάλογο ώστε οι διμερείς σχέσεις να προχωρήσουν.
Ο υπουργός εξωτερικών ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Φιντάν έγινε αποτίμηση της προόδου που σημειώθηκε από την πρόσφατη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στο Βίλνιους το καλοκαίρι του 2023, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτά που μας ενώνουν. Ανέφερε ότι οι σχέσεις είναι καλές αυτή τη στιγμή, αν και τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί για δεκαετίες απαιτούν χρόνο για να λυθούν.
«Βήμα προς βήμα είναι η στρατηγική μας για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας» δήλωσε και εξήγησε ότι συζητήθηκε το πλαίσιο που θα διέπει τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα. Τόνισε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και αρκετή απόσταση στην κατεύθυνση της κουβέντας, και θα προχωρήσουν περαιτέρω σε μεταγενέστερο στάδιο. Ο στόχος είναι η διασφάλιση της καλής σχέσης και η αποφυγή εντάσεων.
Αναφορικά με τις διαφορές που υπάρχουν, ο υπουργός σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε απολύτως προκαταρκτικό στάδιο. Αποδοχή του μέσου χρόνου είναι ότι, για την Ελλάδα, η μόνη υπόθεση που χρήζει διεθνούς δικαιοδοσίας είναι αυτή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Επίσης, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει και άλλες εκκρεμότητες, αλλά όπως πρόσθεσε, «θα παραμείνουμε στην κατάσταση που έχουμε». Η διαχρονική επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής παραμένει η σαφής οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί μια λύση βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ για διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι την Τρίτη ο κ. Γεραπετρίτης θα ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον κ. Φιντάν.