Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ: Ενίσχυση του Διπλωματικού Αποτυπώματος και Συμμετοχή στην Παγκόσμια Ασφάλεια
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζει την κρίσιμη ευκαιρία για την Ελλάδα να αναδείξει τον ρόλο της στη διεθνή σκηνή μέσω της συμμετοχής της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η παρουσία της χώρας μας στην Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας εστιάζει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στην ενεργή συμμετοχή στις ιστορικές αλλαγές που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή.
Ελλάδα και Παγκόσμια Ασφάλεια: Συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί μια σημαντική στιγμή για την ενίσχυση του διπλωματικού αποτυπώματος της χώρας μας. Μετά από εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, η Ελλάδα αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας, σε μια περίοδο γεωπολιτικών προκλήσεων.
Κρίσιμα Θέματα στην Ατζέντα: Ουκρανία, Μέση Ανατολή και ο Ρόλος της Ελλάδας
Στην επικείμενη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας, κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσουν η κρίση στην Ουκρανία και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε πρόσφατα έναν κύκλο επαφών στην περιοχή, επισκεπτόμενος το Κατάρ, την Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα, το Αμάν, το Άμπου Ντάμπι και τη Δαμασκό, επιβεβαιώνοντας τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.
Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEEC): Μια Νέα Εποχή Συνεργασίας
Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση του οραματικού Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEEC). Η χώρα μας βρίσκεται σε μια περιοχή όπου συντελούνται ιστορικές αλλαγές, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την ενεργή συμμετοχή της στις εξελίξεις.
Οι Σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ: Στρατηγική Συνεργασία και Συνέχεια
Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτηρίζονται από βάθος και στρατηγική σημασία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει εποικοδομητική συνεργασία με την αμερικανική πλευρά, διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας.
Ειρηνική Επίλυση Διαφορών: Η Δέσμευση της Ελλάδας
Σε μια περίοδο όπου το ένα τέταρτο των κρατών αντιμετωπίζει εντάσεις ή συγκρούσεις, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, όπως ορίζεται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η δέσμευση αποτελεί θεμελιώδη αρχή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας: Επιδιώκοντας την Επίλυση των Διαφορών
Η Ελλάδα επιδιώκει την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία μέσω δομημένου και ειλικρινούς διαλόγου. Ο διάλογος αυτός έχει συμβάλει στη μείωση των παραβιάσεων του εναέριου χώρου, στην ενίσχυση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό, και στην αύξηση του διμερούς εμπορίου και του τουρισμού.
Ενώ αναγνωρίζονται οι υπάρχουσες διαφορές και η άρνηση συζήτησης θεμάτων κυριαρχίας, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον διάλογο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η συνέχιση του διαλόγου θεωρείται απαραίτητη για την αποφυγή της αδράνειας και την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή.