Κάθε 9η Μαΐου γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης, μια ημέρα με βαθιά ιστορική σημασία για την πορεία της ηπείρου.
Η Διακήρυξη Σούμαν και η Γέννηση της Ενωμένης Ευρώπης
Στις 9 Μαΐου 1950, η Διακήρυξη Σούμαν αποτέλεσε μια ιστορική τομή, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία μιας ενωμένης Ευρώπης. Αυτή η πρωτοβουλία, εμπνευσμένη από τον τότε Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, Ρομπέρ Σούμαν, έθεσε τα θεμέλια για μια ήπειρο θεμελιωμένη στις αρχές της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Όπως τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο μήνυμά του για την Ημέρα της Ευρώπης, αυτή η ημερομηνία σηματοδοτεί την απαρχή της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μόλις πέντε χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η Ευθύνη της Διατήρησης των Ιστορικών Διδαγμάτων
Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης των διδαγμάτων αυτής της κρίσιμης περιόδου. Ογδόντα χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και 75 χρόνια από την απαρχή της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η ευθύνη αυτή παραμένει ακέραια. Σε μια εποχή γεωπολιτικής αστάθειας και ρευστότητας, η προάσπιση των αξιών της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθίσταται επιτακτική, τόσο εντός της Ένωσης όσο και στο διεθνές προσκήνιο.
Η Δέσμευση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση
Ως ένα από τα πρεσβύτερα κράτη-μέλη, η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτή η δέσμευση αποσκοπεί στη διασφάλιση μιας διαχρονικά ειρηνικής, ενωμένης και ευημερούσας Ευρώπης. Παρά τις διαδοχικές κρίσεις και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ήπειρος, η χώρα μας εργάζεται μεθοδικά για μια Ευρώπη με σαφή προσανατολισμό, ισχυρή στρατηγική βούληση και σημαντικό αποτύπωμα στις διεθνείς εξελίξεις.
Η Ημέρα της Ευρώπης δεν είναι απλώς μια επέτειος, αλλά μια υπενθύμιση των λόγων για τους οποίους δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση: την ειρήνη, τη συνεργασία, και ένα κοινό μέλλον για τους λαούς της Ευρώπης.