Γεραπετρίτης ενημερώνει τους γαλάζιους: Ανάλυση των νέων δηλώσεων Σαμαρά από το Μαξίμου

Η τρέχουσα κινητικότητα στα εθνικά θέματα, και ιδίως στον ελληνοτουρκικό διάλογο, δημιουργεί αναταράξεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Η κυβέρνηση προσπαθεί, εδώ και αρκετές εβδομάδες, να διαψεύσει σενάρια που αφορούν «επικείμενες εθνικές υποχωρήσεις», ενώ στην πραγματικότητα η συζήτηση δεν έχει πάρει ουσιαστική κατεύθυνση ακόμη.

Αν και η κυβέρνηση δηλώνει ξεκάθαρα την αντίθεσή της στα όσα ακούγονται, το θέμα δεν έχει πάψει να απασχολεί τους βουλευτές της ΝΔ. Από την άλλη όμως, παρά την αρχική αναστάτωση που προκάλεσαν οι πρωτοβουλίες των «11», οι γαλάζιοι βουλευτές έχουν επιδείξει αυτοσυγκράτηση χωρίς να κάνουν σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με τα εθνικά θέματα. Τώρα, η προσοχή τους στρέφεται σε μια ενημερωτική συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος θα πληροφορήσει τους βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις.

Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στις 17:00 στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής και αναμένεται να έχει τον χαρακτήρα που είχαν οι συναντήσεις υπουργών με βουλευτές σε πιο ανεπίσημα περιβάλλοντα, όπως ταβέρνες, τις προηγούμενες εβδομάδες. Ωστόσο, η σοβαρότητα των θεμάτων που συζητούνται καθιστά απαραίτητη την παρουσία του κ. Γεραπετρίτη στη Βουλή, έπειτα από συνεννόηση με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σταύρο Καλαφάτη. Στην Επιτροπή συμμετέχουν βουλευτές που φέρουν επιφυλάξεις, όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Νικήτας Κακλαμάνης, αλλά και άλλοι με στενές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπως ο Μίλτος Χρυσομάλλης. Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «η Ελλάδα δεν θα απεμπολήσει ποτέ την κυριαρχία της και το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια», προσθέτοντας ότι η ελληνοτουρκική συζήτηση παραμένει σε ένα αρχικό στάδιο διερεύνησης χωρίς προϋπόθεση συμφωνίας.

Η αντίδραση του Μαξίμου στις δηλώσεις Σαμαρά

Σε αυτό το λεπτό πολιτικό τοπίο, οι πρόσφατες δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά από την Κύπρο, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα σφοδρές, έχουν προσθέσει περισσότερη πίεση στον άξονα με το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι πλέον προφανές ότι ο κ. Σαμαράς διαφοροποιείται ανοιχτά από την κυβέρνηση, ενώ πίσω από τις επίσημες κυβερνητικές τοποθετήσεις κρύβεται μια σαφής δυσαρέσκεια για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού.

Επίσημα, το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει να σχολιάσει τις δηλώσεις Σαμαρά, τονίζοντας το δικαίωμα των πρώην πρωθυπουργών να εκφράζονται. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναμένεται να ακολουθήσει αυτή τη στρατηγική στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς τοποθετείται για φήμες που έχουν διαψευστεί επίσημα, αναφέροντας «λύσεις που ενδέχεται να συζητούνται» σχετικά με το Κυπριακό και το Αιγαίο. Μάλιστα, αναρωτήθηκαν αν ο κ. Σαμαράς προειδοποιούσε τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη για πιθανές υποχωρήσεις, ενώ απέδιδε βραβείο στη σύζυγό του, Φιλίππα Καρσερά.

Ενδιαφέρουσα είναι και η άποψη του πρώην υπουργού Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη (Action24), ο οποίος επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από τον λαϊκισμό στην εξωτερική πολιτική» και επισήμανε ότι ο κ. Σαμαράς διαθέτει σοβαρές θέσεις και επιχειρήματα, ακόμα και αν διαφωνεί με αυτές.

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ποιες είναι οι προθέσεις του κ. Σαμαρά και πόσο μακριά θα προχωρήσει στις δηλώσεις του, δεδομένου ότι παραμένει βουλευτής της ΝΔ. Δυστυχώς, φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα εργαλείο για να διαχειριστεί την κατάσταση, καθώς οι άμεσοι «δίαυλοι» επικοινωνίας έχουν πλέον κλείσει.

δειτε ακομα

δειτε ακομα