Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει σήμερα (17:30) τους 32 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας σχετικά με την κατάσταση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και το Κυπριακό ζήτημα.
Η συγκεκριμένη συνάντηση διεξάγεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι εξελίξεις στα δύο εθνικά θέματα είναι καίριες, ενώ η κυβέρνηση δέχεται και επιθέσεις από την ακροδεξιά σχετικά με τους χειρισμούς που έχει κάνει. “Ότι το συζητάμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Ούτε πωλούμε, ούτε προδίδουμε κανέναν,” υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη ομιλία του από τις Βρυξέλλες, απευθυνόμενος στην “ακραία φωνή” που ακούγεται από κόμματα και ΜΜΕ στα δεξιά της ΝΔ.
Ο Γεραπετρίτης αναμένεται να συναντηθεί στις 8 Νοεμβρίου με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Αθήνα προκειμένου να εξετάσουν αν οι δύο χώρες μπορούν να βρουν κοινό έδαφος για νέο διάλογο σχετικά με τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών. “Αυτό είναι το μοναδικό θέμα που αποδέχεται η Ελλάδα στο διάλογο. Αν η Τουρκία θέσει ζητήματα που αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα, τότε δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε,” αναφέρουν αξιωματούχοι της διπλωματίας. Οι τελευταίες πληροφορίες από την τουρκική πλευρά για μια “ολιστική λύση στο Αιγαίο” προκαλούν ανησυχία, καθώς αν περιλαμβάνει ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση νησιών, αυτό συνιστά κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα.
Αν και η συνάντηση της 8ης Νοεμβρίου είναι κρίσιμη, αρμόδιοι κύκλοι δεν αποκλείουν νέες συναντήσεις των δύο υπουργών πριν τα Ανώτατα Συμβούλια Συνεργασίας που είναι προγραμματισμένα για τον Ιανουάριο. Αυτό θα βοηθήσει να διαφανεί αν υπάρχει τέτοιο πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το τελευταίο έτος – μέσω των συναντήσεων Μητσοτάκη – Ερντογάν – έχει επιτρέψει στους υπουργούς Εξωτερικών να εκφράζουν τις απόψεις τους με ειλικρίνεια. “Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ήδη συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για τα θέματα των θαλασσίων ζωνών, συναλλακτικών δικαιωμάτων και υφαλοκρηπίδας,” τόνισε ο Μητσοτάκης, προσδιορίζοντας την έναρξη συζητήσεων βασισμένων σε αμοιβαία κατανόηση. Θετικά είναι επίσης και τα δείγματα που έρχονται από την Τουρκία, όσον αφορά τη διατήρηση “ήρεμων νερών” στο Αιγαίο, ειδικά δεδομένων των ανοιχτών μετώπων που έχει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο Γεραπετρίτης έχει τη στήριξη του Πρωθυπουργού για την πλήρη διαχείριση του πολιτικού διαλόγου με την Άγκυρα. Διπλωματικές πηγές συνιστούν προσεκτικότητα, καθώς “έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, και τέτοια θέματα δεν επιλύονται από τη μια μέρα στην άλλη”.
Η ενημέρωση του Γεραπετρίτη προς τους γαλάζιους βουλευτές αποσκοπεί επίσης στην αποφυγή οποιασδήποτε εσωτερικής ασυνέπειας σχετικά με τα εθνικά θέματα. Είναι γνωστές οι επιφυλάξεις που εξέφρασαν δημόσια ο Κώστας Καραμανλής και κυρίως ο Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι δεν συμφωνούν με την προσφυγή στη Χάγη για το θέμα των θαλάσσιων ζωνών. Αξιοσημείωτο είναι ότι και άλλοι βουλευτές της ΝΔ συμμερίζονται την ίδια ανησυχία, παρόλο που η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο έχει τεθεί ως στόχος από πολλές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της τρέχουσας. Στο εγγύς μέλλον, ο Γεραπετρίτης αναμένεται να συναντηθεί και με άλλους βουλευτές της ΝΔ για να παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κατάσταση του διαλόγου με την Τουρκία.