Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναμένεται να ενημερώσει αύριο, Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στις 12:30 μ.μ., την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Η ενημέρωση έρχεται μετά από την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή. Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν σε ένα θετικό και δημιουργικό κλίμα, συμφωνώντας στη σημασία της διατήρησης αυτού του θετικού πνεύματος και της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους. Παρόλα αυτά, αναγνώρισαν ότι οι απόψεις τους στη θάλασσα του Αιγαίου παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις.
Στις κοινές δηλώσεις τους, ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε την προσέγγιση στο ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας ως «αρχική και ειλικρινή» και τόνισε την επιθυμία της Ελλάδας για εποικοδομητική συζήτηση στο μέλλον. «Αν και οι θέσεις μας διίστανται, έχουμε δεσμευτεί στη διαρκή προσπάθεια για διαλόγους που θα φέρουν πρόοδο» δήλωσε.
Από την πλευρά του, ο κ. Φιντάν υπογράμμισε την ανάγκη ρεαλιστικής προσέγγισης των διαφορών στο Αιγαίο και εξέφρασε τη σημασία της αλληλίας των θεμάτων σε αυτή την περιοχή. «Τα ζητήματα δεν περιορίζονται μόνο στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Όλα τα ζητήματα που μπορούν να προκαλέσουν εντάσεις απαιτούν ανοιχτό διάλογο με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό» είπε.
Ο κ. Γεραπετρίτης έθιξε και το Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ελλάδας για μια λύση που βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. «Ελπίζουμε η άτυπη συνάντηση του Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη να θέσει τις βάσεις για έναν παραγωγικό διάλογο», πρόσθεσε. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι μια ενωμένη Κύπρος θα ήταν ένα σημαντικό σύμβολο για την Ευρώπη.
Αναφορικά με τις μειονότητες, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκαν τα δικαιώματα των ομογενών στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε την ανάγκη για ισονομία και ισοπολιτεία τα οποία θα λειτουργήσουν ως γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο λαών.
Οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν συμφώνησαν ότι, παρά τις διαφορές τους, η επικοινωνία είναι ειλικρινής και τακτική, με στόχο την καλλιέργεια σχέσεων και την ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, το εμπόριο και ο πολιτισμός. «Αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις, αλλά συζητάμε με γνώμονα την ιστορική μας ευθύνη απέναντι στους λαούς μας» κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης. Η δήλωση του κ. Φιντάν ενίσχυσε αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας τη σημασία αξιοποίησης της τρέχουσας ευκαιρίας για τη δημιουργία ενός μόνιμου θετικού κλίματος στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.