Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απάντησε στις επικριτικές δηλώσεις των πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, σχετικά με τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Η εξωτερική πολιτική δεν επιδέχεται λαϊκισμό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, κατά τη διάρκεια της 4ης ημέρας της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2025.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε σε κρίσιμα θέματα όπως η κατάσταση στην Κύπρο και οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, τονίζοντας την σημασία της σταθερότητας και της ομαλής λειτουργίας της εξωτερικής πολιτικής.
Απάντηση Γεραπετρίτη: Ιστορία θα αποδείξει τον αληθινό πατριώτη
Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα απαντήσει στις κατηγορίες περί μυστικής διπλωματίας και παραβίασης εθνικών «κόκκινων γραμμών» από τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς. Επισήμανε ότι η διπλωματία δεν είναι απλή υπόθεση και όσοι την προσεγγίζουν με επιφανειακό τρόπο, υποτιμούν την πραγματικότητα. «Η ιστορία θα γράψει ποιος είναι ο αληθινός πατριώτης. Ο πραγματικός πατριώτης είναι αυτός που θυσιάζει το “εγώ” του για το πραγματικό συμφέρον της πατρίδας», δήλωσε με έμφαση.
Ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι η προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα είναι ο μόνος αποδεκτός δρόμος για τη χώρα, και ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την ΑΟΖ με την Τουρκία όσο αυτή επιμένει σε «πακεταρισμένες λύσεις».
«Είναι υποχρέωσή μας να διατηρούμε διαλόγους με τους γείτονές μας. Η ιστορία μας διδάσκει ότι η διαπραγμάτευση είναι αναγκαία. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου έχουν μειωθεί δραστικά», δήλωσε, προσδιορίζοντας ότι το μόνο θέμα προς συζήτηση παραμένει η οριοθέτηση ΑΟΖ.
«Κανένα ζήτημα δεν θεωρείται προς συζήτηση εκτός των συμφωνηθέντων»
Ο Γεραπετρίτης αναφέρθηκε επίσης στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, διευκρινίζοντας ότι «δεν ενδυναμώνουμε κανένα θέμα εκτός από αυτά που έχουμε ήδη συμφωνήσει, με κύριο τη διαφορά σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ». Η Τουρκία, όπως σημείωσε, συνδέει συχνά αυτό το θέμα με άλλες διαφορές, κάτι που καθιστά δύσκολη την αρχή των διαπραγματεύσεων.
Σχετικά με το Κυπριακό, ανέφερε ότι είναι το κεντρικό ζήτημα που αφορά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με επιδιώξεις προώθησης διάλογο και λύσεων βάσει των αποφάσεων του Ο.Η.Ε.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Υπουργό, έχει καταφέρει να αναδείξει ζητήματα που θεωρούνταν διμερή σε ευρωπαϊκά θέματα, όπως για παράδειγμα η προστασία της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και η σύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με την πρόοδο στο Κυπριακό.