Αναφορικά με την τραγωδία των Τεμπών, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του, τόνισε την ανάγκη για αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης και την απουσία συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης. Επιπλέον, έκανε αναφορά και σε προηγούμενη υπόθεση, αυτή του Βατοπεδίου, και πως η τότε διαχείριση από την κυβέρνηση Καραμανλή, οδήγησε στην πτώση της.
Η Κυβέρνηση και η Υπόθεση των Τεμπών
Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε την πλήρη συμμόρφωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με κάθε αίτημα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης των Τεμπών.
- “Ό,τι ζητήθηκε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να προχωρήσει η διαδικασία αυτή απρόσκοπτα, έχει συμβεί,” ανέφερε χαρακτηριστικά.
- Εξήγησε ότι η καθυστέρηση στην έναρξη της δίκης δεν οφείλεται σε κυβερνητικές παρεμβάσεις, καθώς η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.
-
Επιπλέον, τόνισε ότι οι συνεχείς μηνύσεις και αγωγές, κυρίως από δικηγόρους όπως η κα Κωνσταντοπούλου, επιβραδύνουν τη διαδικασία.
Η Επικοινωνιακή Διαχείριση της Τραγωδίας
Ο Υπουργός Υγείας αναγνώρισε τις δυσκολίες στην επικοινωνιακή διαχείριση μιας τέτοιας τραγωδίας. Η ανθρώπινη αντίδραση και ο σεβασμός προς το πένθος των συγγενών οδήγησαν τη ΝΔ σε μια συγκρατημένη στάση.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, αυτή η στάση παρερμηνεύτηκε από την κοινή γνώμη, καθώς η αντιπολίτευση εκμεταλλεύτηκε την οργή για πολιτικούς σκοπούς, παρουσιάζοντας τη στάση της ΝΔ ως ενοχή.
Η Υπόθεση Βατοπεδίου ως Παράδειγμα
Ο κ. Γεωργιάδης έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου το 2008, όπου, όπως είπε, μια φοβική αντίδραση της ΝΔ απέναντι σε μια συνωμοσία οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή.
Τόνισε ότι, όπως και τότε, έτσι και τώρα, οι θεωρίες συνωμοσίας βλάπτουν την Ελλάδα.
- Ανέφερε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Βατοπεδίου αθωώθηκαν, χωρίς ποτέ κανείς να ζητήσει συγγνώμη για την καταστροφή που προκλήθηκε.
Θέση για την υπόθεση των Τεμπών
“Η περίοδος που ακούγαμε σιωπηλοί να μας λένε ότι κάνουμε συγκάλυψη, ότι είμαστε λαθρέμποροι, ότι είμαστε δολοφόνοι, πρέπει να τελειώσει”, δήλωσε εμφατικά ο κ. Γεωργιάδης.
Υπογράμμισε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνάδελφοί του στην κυβέρνηση, είναι τίμιοι άνθρωποι που μπήκαν στην πολιτική με αρχές και αξίες για να υπηρετήσουν την πατρίδα, και κανείς τους δεν θα συγκαλύψει τον θάνατο 57 ανθρώπων.
Έγκλημα στα Τέμπη;
Στην ερώτηση αν υπάρχει έγκλημα στα Τέμπη, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι δύναται να υπάρξει φόνος εξ αμελείας, εφόσον αποδειχθεί τι πήγε λάθος εκείνη την ημέρα. Κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη να μπει ένα όριο στον λαϊκισμό.