Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τους δικαστικούς λειτουργούς, ενόψει της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση. Παράλληλα, τόνισε ότι τα ισχύοντα όρια ηλικίας για τους υπόλοιπους εργαζόμενους θα παραμείνουν τα ίδια.
Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), ανέφερε συγκεκριμένα:
«Η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα ξεκινήσει προς το τέλος του 2025, ωστόσο αυτό δεν αποκλείει τη δυνατότητα να συζητήσουμε αυτά τα θέματα νωρίτερα. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν εξετάζεται η αύξηση του ορίου παραμονής για τους δικαστές, και σε περίπτωση που γίνει, θα είναι εθελοντική».
Πρόσθεσε επίσης ότι: «Ακόμα και σε περίπτωση που προκύψει ζήτημα, αυτό δεν θα επηρεάσει τα σημερινά όρια συνταξιοδότησης των υπόλοιπων εργαζομένων, τα οποία θα παραμείνουν σταθερά».
Χρ. Σεβαστίδης: «Υπάρχει σχεδιασμός για παράταση του εργάσιμου βίου»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΔΕ, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ανέφερε ότι «τίθενται όλο και πιο συχνά φήμες ότι τα όρια συνταξιοδότησης μπορεί να αλλάξουν σε σχέση με τα 67 έτη που ορίζει το Σύνταγμα. Υποστηρίζεται αυτή η κίνηση με επιχειρήματα σχετικά με την ενεργή γήρανση του πληθυσμού και τις πιέσεις στα ασφαλιστικά συστήματα, δημιουργώντας έτσι έναν διάλογο στην Ευρώπη για την παράταση του εργάσιμου βίου».
«Η εργασία μέχρι τα 70 ή και τα 72 έτη παρουσιάζεται ως επιλογή των εργαζομένων, ωστόσο γνωρίζουμε όλοι ότι οι συντάξεις δεν επαρκούν πια για τις βασικές ανάγκες» πρόσθεσε.
Εκτίμησε ότι «η αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης για τους δικαστικούς δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο προώθησης παρόμοιων αλλαγών και σε άλλους τομείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Κατανοούμε ότι το θέμα των ηλικιακών ορίων χρειάζεται μια ευρύτερη κοινωνική προσέγγιση και κοινή στάση από όλους τους εργαζομένους».
Ο πρόεδρος της ΕΔΕ συνέδεσε επίσης την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης με τις νέες ευθύνες που αναλαμβάνουν οι δικαστές στις δημόσιες αρχές μετά την αποχώρησή τους, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις συνέπειες μιας τέτοιας ρύθμισης.
«Συνδέεται άμεσα και η αναγκαιότητα μιας συνταγματικής απαγόρευσης να αναλαμβάνουν δημόσιες θέσεις οι αποχωρούντες δικαστικοί λειτουργοί τουλάχιστον για δύο ή τρία χρόνια μετά την αποχώρησή τους», πρόσθεσε. «Αυτό είναι ένα αίτημα που ζητάει αυτοπεριορισμό για τη σωστή λειτουργία του πολιτεύματος.»
«Αν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι ο διορισμός δικαστικών σε διοικητικές θέσεις άμεσα μετά τη συνταξιοδότηση αμφισβητεί τη νομική πορεία πολλών δεκαετιών, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίσει τη Δικαιοσύνη σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο» κατέληξε.