Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εκφράζοντας τη θέση του σχετικά με τη διαδικασία εκλογής του νέου Προεδρεύοντος.
Όπως σημείωσε ο Φάμελλος, «δεν συμφωνούμε σε μια στενά μονοκομματική επιλογή», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα πρόσωπο που να έχει το απαιτούμενο κύρος και αξιοπιστία ώστε να υπηρετήσει σωστά το θεσμό.
Φάμελλος: «Το πρόσωπο θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του Συντάγματος»
Ο Φάμελλος επεσήμανε ότι η επιλογή του προεδρικού υποψηφίου θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί το Σύνταγμα της χώρας μας. «Πρέπει να αποτυπώνει την έκφραση των συνταγματικών δικαιωμάτων της ελληνικής δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή, πολλές συζητήσεις εξελίσσονται γύρω από τη λειτουργία της δημοκρατίας μας, και το ενδεχόμενο να έχει κάποιος το κύρος και την αξιοπιστία για να υπηρετήσει αυτόν τον θεσμό, είναι απολύτως απαραίτητο», δήλωσε, υπονοώντας τον Χρήστο Ράμμο, Πρόεδρο της ΑΔΑΕ.
Μερικές από τις βασικές θέσεις του Σωκράτη Φάμελλου στην ομιλία του:
• Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαπραγμάτευτη και κανείς δεν μπορεί να την διαγράψει. Αυτή η δήλωση απευθύθηκε σε όλους εκείνους που δεν σεβάστηκαν τη λαϊκή εντολή και υπονόησαν την θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης.
• Η κοινωνία δεν χρειάζεται μια συμβιβαστική αντιπολίτευση αλλά μια ισχυρή φωνή που θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της απέναντι στην ΝΔ με τεκμηρίωση και πρόγραμμα.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει εδώ κόντρα σε όσους προέβλεπαν την διάλυσή μας και θα αγωνιστεί ενάντια στο σύστημα εξουσίας που υποστηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση.
• Είμαστε η δύναμη που οφείλει να δώσει φωνή στους πολίτες. Έχουμε στη διάθεσή μας την πολύτιμη υποστήριξη των νέων μελών που εγγράφηκαν κατά την εκλογική διαδικασία.
• Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών είναι ευπρόσδεκτη και αναγνωρίζει τη διάρκεια του ζητήματος που έχουμε θέσει ως κόμμα.
• Στο Ευρωκοινοβούλιο, η συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις θα είναι καθοριστική για την πίεση προς την επίτευξη μίας κατάπαυσης του πυρός σε περιοχές κρίσης.
• Εντούτοις, η ψήφος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατά της νέας Κομισιόν δείχνει μια διαφορά πορείας, καθώς έπρεπε να εκφράσουν μια άλλη στάση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις.