Εξελίξεις στον Εκλογικό Νόμο: Προτάσεις και Σενάρια

Η εν λόγω συζήτηση για το αν απαιτούνται ή όχι αλλαγές στον εκλογικό νόμο έχει επανέλθει στο προσκήνιο, δημιουργώντας νέες συζητήσεις και υποθέσεις για το πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η μεταρρύθμιση, παρά τις πολλές αρνητικές δηλώσεις από άλλους υπουργούς και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε να επισημάνει ότι το θέμα δεν είναι προς συζήτηση, δηλώνοντας καθαρά πως «η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί αντικείμενο διαλόγου». Υπογράμμισε επίσης ότι η θέση του υπουργού Υγείας είναι προσωπική, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «σταθερή θέση που δεν έχει επισημοποιηθεί μέσω κάποιας ανακοίνωσης ή πρότασης».

Η δήλωση ενός κορυφαίου στελέχους της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την υποστήριξή του προς μια αλλαγή του εκλογικού νόμου, επειδή θεωρεί ότι οι ισχυρές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι απαραίτητες, προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι notable το γεγονός ότι έχει υπηρετήσει σε κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως αυτές του Παπαδήμου και του Σαμαρά-Βενιζέλου. Ίσως αυτό να δείχνει είτε κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις συνεργασίας, είτε συνειδητοποίηση ότι η δυνατότητα για αυτοδυναμία απομακρύνεται στη σημερινή πολιτική σκηνή της Ελλάδας, όπως φανερώνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αναφορικά με το κυβερνών κόμμα.

Αντίθετα, το Μέγαρο Μαξίμου και η οδός Πειραιώς δεν φαίνεται να συμμερίζονται αυτή την άποψη. Υπενθυμίζουν πως «και πριν από τις εκλογές του Μαΐου 2023, η ΝΔ είχε ποσοστά 30-31% στις δημοσκοπήσεις και πολλοί υποστήριζαν ότι έπρεπε να προχωρήσει η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Όπως αποδείχτηκε, αυτό δεν συνέβη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε, για πολλοστή φορά φέτος, ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, επικαλούμενος την δυνατότητα αυτοδυναμίας. «Το ίδιο ερώτημα που διατυπώνετε σήμερα είχε τεθεί και πριν από τις εκλογές του 2023», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «η καταγραφή της ΝΔ σε ποσοστά 31%-32% εξελίχθηκε τελικά σε 41%». Εκτιμά ότι μια υποδειγματική κυβέρνηση το 2027 θα φέρει την εμπιστοσύνη του κόσμου. «Ας περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί το 2027», δήλωσε, κλείνοντας έτσι τη συζήτηση γύρω από τις προτεινόμενες αλλαγές.

Προβληματισμένοι εμφανίζονται και γαλάζιοι βουλευτές, οι οποίοι εικάζουν ότι μια τροποποίηση του εκλογικού νόμου, που θα επέτρεπε αυτοδυναμία με κάτω από 36%, θα μπορούσε να προσφέρει σταθερότητα στην πολιτική σκηνή και ευκολότερη κυβερνησιμότητα.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι εάν πρόκειται να εφαρμοστούν αλλαγές στον εκλογικό νόμο στις επόμενες εκλογές του 2027, χρειάζεται η υποστήριξη τουλάχιστον 200 βουλευτών. Αυτή η προϋπόθεση εμφανίζεται δύσκολη, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνουν διατεθειμένα να στηρίξουν τη ΝΔ. Η μοναδική λύση θα μπορούσε να είναι η επανάληψη του μοντέλου των διπλών εκλογών του 2023, προκειμένου οι αλλαγές να ισχύσουν στην δεύτερη εκλογική διαδικασία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα