Στην Αθήνα υπάρχει αυξημένη ανησυχία σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η Ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε πιθανές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση που περιλαμβάνει το Ισραήλ, το Ιράν και τον Λίβανο.
Αυτή τη στιγμή, το ΚΥΣΕΑ συγκλήθηκε εκτάκτως χθες υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, με σκοπό την ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας και την προστασία των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στις επηρεαζόμενες περιοχές, κυρίως στον Λίβανο.
Η ΕΥΠ, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας, έχει συλλέξει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στα πεδία των συγκρούσεων. Ήδη, ξένοι υπήκοοι αρχίζουν να φεύγουν από τον Λίβανο, και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο για την πιθανή εκκένωση Ελλήνων πολιτών αν κριθεί αναγκαίο.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενημέρωσαν σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση. Επιπλέον, εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας παρουσίασαν διαφορετικά σενάρια για την πορεία της σύρραξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα δύο C130 μεταγωγικά αεροσκάφη θα απογειωθεί σήμερα το πρωί για να υποστηρίξει την εκκένωση Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο. Παράλληλα, άλλες μονάδες C130 είναι σε ετοιμότητα για να αναχωρήσουν, εφόσον υπάρξουν νέες αιτήσεις και εφόσον οι εμπορικές πτήσεις σταματήσουν.
Συζητείται επίσης το σχέδιο ναύλωσης αεροσκαφών αν χρειαστεί, ενώ η δυνατότητα χρήσης δύο αρματαγωγών του Πολεμικού Ναυτικού για θαλάσσια μεταφορά πολιτών παραμένει στο τραπέζι.
Μέχρι στιγμής, 50 Έλληνες που διαμένουν στον Λίβανο έχουν υποβάλει αίτηση για εκκένωση, σε σύνολο 3.600.
Στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπογραμμίσθηκε η σημασία της αυξημένης ετοιμότητας από τις αρμόδιες αρχές για την προστασία ευάλωτων στόχων και συνόρων.
Η κορυφαία ανησυχία αφορά την πιθανή αύξηση των μεταναστευτικών ροών, γι’ αυτό προετοιμάζονται όλα τα αναγκαία σχέδια.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σήμερα τον Έβρο, όπου θα ανακοινώσει την επέκταση του φράχτη με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Παράλληλα, έχουν δοθεί εντολές για την ενίσχυση των υφιστάμενων δομών στη χώρα, ώστε να είναι έτοιμες να υποδεχθούν μετανάστες στο 100% της χωρητικότητάς τους αν χρειαστεί.
Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ, λόγω των επιπτώσεών τους στην περιφερειακή ασφάλεια.
«Η Ελλάδα», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, «στηρίζει τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια, καλώντας σε άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης».