Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε πρόσφατα την αυξημένη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, εστιάζοντας στη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη. Σύμφωνα με τον Γεωργιάδη, αυτή η συνάντηση αποτελεί σημαντική πρόοδο, δεδομένου ότι η Τουρκία παραδοσιακά δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η θέση του Γεωργιάδη έρχεται σε αντίθεση με αυτήν του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προέβη σε σχόλια σχετικά με την «πηγαδάκι» συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Χριστοδουλίδη, του Ερντογάν και του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στη Βουδαπέστη.
Η αντίδραση της Λευκωσίας στις δηλώσεις Σαμαρά ήταν έντονα αρνητική. Ο Διευθυντής του Γραφείου του Κυπρίου προεδρικού, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η Κύπρος τηρεί στάση που δεν σχολιάζει τα εσωτερικά ζητήματα άλλων κρατών, ιδίως της Ελλάδας.
Ο Παπαδόπουλος, ωστόσο, υπογράμμισε πως η συζήτηση στην οποία συμμετείχε ο Χριστοδουλίδης είχε πραγματική αξία και ότι οι δηλώσεις Σαμαρά απλώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σημείωσε, χαρακτηριστικά, ότι είναι η πρώτη φορά από το 1963 που Τούρκος Πρόεδρος συνομιλεί με Κύπριο Πρόεδρο, αν και αυτή η επικοινωνία περιορίστηκε σε ολιγόλεπτη κουβέντα.
Η κυπριακή πλευρά επιδιώκει να ανανεώσει τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, ωστόσο η Τουρκία εμφανίζεται απρόθυμη να συνεργαστεί με την νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου. Ο Παπαδόπουλος τόνισε ότι δεν πρόκειται για «χαριεντισμούς» αλλά για ουσιαστική επικοινωνία.
Σε σχέση με τις δηλώσεις του Σαμαρά για «παρασκηνιακές ενέργειες» που υπονομεύουν τη διαδικασία, ο Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τίποτα μυστικό στο παρασκήνιο.
Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει συμβάλει θετικά στην πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι οι διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησης της Κύπρου γίνονται αποκλειστικά μέσω του ΟΗΕ. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία σύνδεσης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με το Κυπριακό ζήτημα.
Ο Παπαδόπουλος κατέληξε, τονίζοντας ότι «πενήντα χρόνια είναι πάρα πολλά» και διερωτώμενος πόσος καιρός ακόμη χρειάζεται προτού υπάρξουν νέες εξελίξεις στις σχέσεις των δύο πλευρών. Η περιοχή μας αποδεικνύει καθημερινά ότι οι διαφορές δεν είναι ποτέ «παγωμένες» αλλά μπορεί να είναι ευαίσθητες σε μεταβολές και διπλωματικές κινήσεις.