Στην πρόσφατη ομιλία της στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, η Άννα Διαμαντοπούλου παρουσίασε τις απόψεις της για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Κρήτη.
Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση, με τις συνεχείς αυξήσεις του πληθωρισμού και των ενεργειακών τιμών, έχει θέσει τις ΜμΕ μπροστά σε σοβαρές προκλήσεις, ενισχύοντας την ανάγκη για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξή τους.
Η υποψήφια Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, της βελτίωσης της πρόσβασης σε χρηματοδότηση και της προώθησης συνεργασιών και συγχωνεύσεων ως καταλυτικής ανάγκης για την ανάκαμψη των ΜμΕ.
Ακολουθούν οι επτά προτάσεις που προτείνει για τις ΜμΕ:
- Ενίσχυση Πρόσβασης σε Δημόσιες Συμβάσεις: Καθιέρωση διαφανών διαδικασιών για τη συμμετοχή των ΜμΕ σε δημόσιες προμήθειες, καθώς και αύξηση της επιλεξιμότητας των κοινοπρακτικών σχημάτων με υποχρεωτική ποσόστωση για τις τοπικές ΜμΕ.
- Ψηφιακές Δεξιότητες: Παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης στους ιδιοκτήτες και εργαζόμενους των ΜμΕ για την ανάπτυξη των ψηφιακών τους δεξιοτήτων και τη βελτίωση στις επικοινωνιακές τους στρατηγικές.
- Αποδέσμευση Τραπεζικού Λογαριασμού για Ρυθμισμένες Οφειλές: Ανάγκη να αποδεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί όταν ρυθμίζονται οι οφειλές, αντί να απαιτείται πλήρης εξόφληση.
- Φορολογικά Κίνητρα για Νέες Οντότητες: Μείωση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις που δημιουργηθούν μέσω συγχωνεύσεων ή εξαγορών για την προώθηση συνεργασιών.
- Ταμείο Στήριξης ΜμΕ μέσω Μικροχρηματοδοτήσεων: Δημιουργία ενός ταμείου που θα υποστηρίζει τις ΜμΕ μέσω μικροχρηματοδοτήσεων υπό τον νόμο 4701/2020.
- Εθνική Πλατφόρμα Crowdfunding: Δημιουργία πλατφόρμας crowdfunding με τη στήριξη του κράτους για την προσέλκυση κεφαλαίων για ΜμΕ απευθείας από πολίτες.
- Δίκτυο Ψηφιακών Συμβούλων για ΜμΕ: Ίδρυση δικτύου που θα προσφέρει υποστήριξη στις ΜμΕ ως προς τις ψηφιακές ανάγκες και τις σύγχρονες τεχνολογίες.