Επιστολή-κόλαφος της τουρκοκυπριακής κοινότητας προς την Τουρκία: Έκκληση στον Χριστοδουλίδη για προσφυγή στη Χάγη λόγω εθνοκάθαρσης

Η αλήθεια για τα κατεχόμενα αποκαλύπτεται μέσα από μία σπάνια επιστολή των Τουρκοκυπρίων προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Καταγγελία για αλλαγή δημογραφικού χαρακτήρα στα κατεχόμενα

Μία επιστολή έξι σημείων, υπογεγραμμένη από το Κίνημα Κυπρίων για Ειρήνη και Αλληλεγγύη, ζητά από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να υποβάλει καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) κατά της Τουρκίας για τη συνεχή μεταφορά πληθυσμού στο βόρειο μέρος της Κύπρου. Παράλληλα, ζητείται να απαιτηθεί από τον ΟΗΕ η διενέργεια απογραφής στην περιοχή αυτή, ώστε να αποκαλυφθεί η πραγματική κατάσταση.

Η επιστολή έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, καθώς ανατρέπει τους ισχυρισμούς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας σχετικά με την κατάσταση στα κατεχόμενα και αναδεικνύει τη συστηματική αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα από την Τουρκία. Αυτό θεωρείται σημαντικό εμπόδιο για την επίλυση του Κυπριακού και περιγράφεται ακόμη και ως εθνοκάθαρση στο βόρειο τμήμα του νησιού.

«Η Τουρκία, που εισέβαλε στο νησί υπό το πρόσχημα της προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει υπερβεί τις αρμοδιότητές της, προβαίνοντας σε εθνοκάθαρση, διαχωρισμό του νησιού με σύνορα, λεηλασία περιουσιών Ελληνοκυπρίων και παράνομη μεταφορά πληθυσμών, δημιουργώντας αυτονομιστικό καθεστώς-μαριονέτα».

Η πραγματική κατάσταση στα κατεχόμενα και η προστασία των Τουρκοκυπρίων

Οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι υπογραμμίζουν πως το καθεστώς στο βόρειο τμήμα της Κύπρου λειτουργεί υπό πλήρη έλεγχο της Άγκυρας. Με τις πολιτικές εποικισμού και καταπίεσης, η Τουρκία έχει σφετεριστεί την πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων. Το καθεστώς αυτό χρησιμοποίει το δικαστικό σύστημα για να καταστείλει κάθε κριτική φωνή, όπως του γνωστού δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ.

Ο Σενέρ Λεβέντ δικάστηκε παράνομα από μη εξουσιοδοτημένα δικαστήρια και υπάρχει αίτημα από τον Γενικό Εισαγγελέα στην Άγκυρα για τη μεταφορά του στην Τουρκία, προκειμένου να εκτίσει εκεί την ποινή του. Αυτό αποτελεί, σύμφωνα με την επιστολή, ξεκάθαρη επίθεση ενάντια στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκαλώντας έκκληση για άμεση προστασία τους από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Η πολιτική της Τουρκίας και το καθεστώς κατοχής επηρεάζουν αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Το Κίνημα Κυπρίων για Ειρήνη και Αλληλεγγύη επισημαίνει πως η μη ουσιαστική εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στη διαπραγματευτική διαδικασία έχει αποδειχθεί ως τροχοπέδη, όπως φάνηκε στους πρόσφατους γύρους συνομιλιών που τελικά δεν απέδωσαν αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο της επικείμενης άτυπης πενταμερούς διάσκεψης στη Νέα Υόρκη, η επιστολή των Τουρκοκυπρίων αποτελεί ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος καλείται να αναλάβει αποφασιστική πρωτοβουλία για την προστασία της αντίστασης στη διχοτόμηση και την επανένωση της Κύπρου.

Η εποχή της διπλωματικής ευγένειας έχει παρέλθει, τονίζουν, ζητώντας από την Κυπριακή Δημοκρατία να ενεργήσει με θάρρος και αποφασιστικότητα προς όφελος της κοινής δημοκρατίας και ειρήνης στο νησί.

δειτε ακομα

δειτε ακομα