Ξεκινά μια νέα προσπάθεια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο τη μείωση των τιμών ενέργειας και φυσικού αερίου και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.
Επιστολή Μητσοτάκη στην Φον ντερ Λάιεν για την Ενέργεια
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με έμφαση στην επιτακτική ανάγκη για αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.
Στην επιστολή του, ο Μητσοτάκης υπογραμμίζει: «Οι τρέχουσες τιμές υποδεικνύουν την ανάγκη για ταχύτερες κινήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις – να επανεξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε». Το μήνυμα αυτό αντικατοπτρίζει την ανησυχία για την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τις επιπτώσεις της στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Το Ενεργειακό Κόστος στην Ευρώπη και οι Επιπτώσεις
Η σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες αγορές, όπου το ενεργειακό κόστος είναι σημαντικά χαμηλότερο, αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για δράση. Η ενεργειακή κρίση του 2022 ανέδειξε την ευπάθεια της Ευρώπης και την ανάγκη για μια πιο ανθεκτική ενεργειακή στρατηγική, καθώς και την προετοιμασία για πιθανές εμπορικές εντάσεις.
Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχει ήδη οδηγήσει μεγάλες βιομηχανίες, όπως η BASF SE, να εξετάσουν εναλλακτικές επενδυτικές τοποθεσίες, γεγονός που προκαλεί πολιτική αναταραχή σε χώρες όπως η Γερμανία. Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60% τον τελευταίο χρόνο, λόγω των προσπαθειών απεξάρτησης από τις ρωσικές προμήθειες.
Η Ελλάδα ως Ενεργειακός Κόμβος
Η Ελλάδα επιδιώκει να εδραιώσει τη θέση της ως πύλης εισαγωγής ενέργειας στην περιοχή, επενδύοντας σε υποδομές όπως τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αγωγούς και δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
Προτάσεις για την Ενίσχυση της Ενεργειακής Ασφάλειας
Ο Μητσοτάκης τονίζει την ανάγκη για καλύτερη διασύνδεση των εθνικών δικτύων ενέργειας και ενισχύει την επιχειρηματολογία για την ασφάλεια του φυσικού αερίου. «Οι γεωπολιτικές αλλαγές καθιστούν αυτή την ανάγκη πιο επείγουσα», αναφέρει και τονίζει πως, παρά τις μελλοντικές προσπάθειες για απεξάρτηση, «θα εξαρτόμαστε από αυτό για τουλάχιστον τα επόμενα 20 χρόνια».
- Ενίσχυση των ευρωπαϊκών εταιρειών για επενδύσεις σε έργα φυσικού αερίου και υποδομές.
- Υπογραφή συμβάσεων για εξασφάλιση πρόσβασης στις παγκόσμιες προμήθειες.
- Βελτίωση της διασύνδεσης των εθνικών δικτύων ενέργειας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να δράσει άμεσα για να εξασφαλίσει την ενεργειακή της αυτάρκεια και να προστατεύσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.