Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτει στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ανάγκη για νέες στρατηγικές μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρόσκληση αυτή αποτελεί μέρους μιας συνολικής προσπάθειας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.
«Οι τρέχουσες τιμές υποδεικνύουν την ανάγκη για ταχύτερες κινήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις – να επανεξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», σημειώνει ο Μητσοτάκης σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η σύγκριση της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες αγορές όπου το κόστος είναι χαμηλότερο, επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς οι οικονομικές προοπτικές αλλάζουν. Η ενεργειακή κρίση που προέκυψε το 2022 φωτίζει εκ νέου την ανάγκη για στρατηγικές απαντήσεις καθώς η ήπειρος προετοιμάζεται για πιθανές εμπορικές εντάσεις με την επερχόμενη κυβέρνηση Trump.
Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ήδη αναγκάσει μεγάλες βιομηχανίες, όπως η BASF SE, να εξετάσουν εναλλακτικές τοποθεσίες για επενδύσεις, οδηγώντας και στην πολιτική αναταραχή στην Γερμανία. Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί περίπου 60% στην τελευταία χρονιά, εν μέσω προσπαθειών απεξάρτησης από τις ρωσικές προμήθειες.
Καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση της ως πύλη για τις εισαγωγές ενέργειας στην περιοχή, επενδύει σε σημαντικές υποδομές όπως τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, αγωγούς και δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει καλύτερη σύνδεση μεταξύ των εθνικών δικτύων ενέργειας και τονίζει ότι χρειάζεται μια νέα ενίσχυση στην ασφάλεια του φυσικού αερίου. «Οι γεωπολιτικές αλλαγές καθιστούν αυτή την ανάγκη πιο επείγουσα», προσθέτει, και παρά τις προοπτικές μιας μελλοντικής απεξάρτησης από το φυσικό αέριο, «θα εξαρτόμαστε από αυτό για τουλάχιστον τα επόμενα 20 χρόνια», επισημαίνει στην επιστολή του.
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει ότι η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες ώστε να μπορούν να επενδύσουν σε έργα φυσικού αερίου και υποδομές, καθώς και να υπογράφουν συμβάσεις που θα εξασφαλίζουν την πρόσβαση στις παγκόσμιες προμήθειες.