Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη δήλωση της Ευαγγελίας Λιακούλη
Σκληρή κόντρα στη Βουλή για τη δήλωση περί «χούντας» της κυβέρνησης
Μία δημόσια αντιπαράθεση υψηλής έντασης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ ξέσπασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής, με αφορμή πρόσφατη δήλωση της βουλευτού Ευαγγελίας Λιακούλη. Η κυρία Λιακούλη χαρακτήρισε σε τηλεοπτική της συνέντευξη την κυβέρνηση με τον όρο «χούντα», μια φράση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της πλειοψηφίας.
Σκληρές αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία
Την αρχική επίθεση ανέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος καταδίκασε ως απαράδεκτο τον χαρακτηρισμό «χούντα» προς την κυβέρνηση και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην τοποθέτηση της βουλευτού του.
Προσπάθεια αποφυγής καταδίκης από το ΠΑΣΟΚ και αντίλογος
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, απέφυγε να απορρίψει πλήρως τη δήλωση της κυρίας Λιακούλη, επιμένοντας όμως στην κριτική προς τη Νέα Δημοκρατία. Στον λόγο του κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της δημόσιας συζήτησης από τις ευθύνες της και υποστήριξε ότι η ΝΔ χρησιμοποιεί τέτοιες δηλώσεις για να μετατοπίσει το ενδιαφέρον.
Αντιπαράθεση με υψηλούς τόνους και έκκληση σε ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Λαζαρίδης απάντησε άμεσα, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, επιμένοντας πως η τοποθέτηση της βουλευτού ήταν απαράδεκτη και προσβλητική για το ίδιο το κράτος δικαίου που ανήγαγε τη χώρα στη δημοκρατία.
Η τοποθέτηση της Ευαγγελίας Λιακούλη
Στη συνέχεια, η ίδια η Ευαγγελία Λιακούλη πήρε τον λόγο για να αποσαφηνίσει τη δήλωσή της, υποστηρίζοντας πως το νόημά της παραποιήθηκε από μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς αντιπάλους. Τόνισε πως η αναφορά σε «χούντα» έγινε σε απάντηση του κ. Σιμόπουλου, ο οποίος χαρακτήριζε το ποινικό σύστημα ανεξέλεγκτο και απόλυτα αποκλεισμένο από τη δικαιοσύνη.
«Ο χαρακτηρισμός μου στόχευε στην περιγραφή ενός ανεξέλεγκτου συστήματος, όχι στην καταδίκη της δημοκρατίας που έχουμε», επεσήμανε η βουλευτής, προσθέτοντας πως το συγκεκριμένο απόσπασμα παρουσιάστηκε σε πλαίσιο που αλλοιώνει το νόημα της δήλωσης.
Συμπεράσματα για το πολιτικό κλίμα στη Βουλή
Η αναταραχή αυτή καταδεικνύει τις βαθιές πολιτικές αντιθέσεις και το κλίμα έντασης που κυριαρχεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, αντανακλώντας την ευρύτερη πολιτική πόλωση και την ανάγκη για πιο συγκροτημένη δημόσια συζήτηση γύρω από τα ζητήματα διακυβέρνησης και δικαιοσύνης.