Ελληνοτουρκικά: Αθήνα απαντά στις προκλήσεις Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας, φαίνεται αποφασισμένος να αξιοποιήσει την έγκαιρη πολιτική συγκυρία για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας του στην ευρύτερη περιοχή. Το αναθεωρητικό του αφήγημα είναι εμφανές μέσα από τις πρόσφατες δηλώσεις και δράσεις. Οι εξελίξεις στη Συρία έχουν γίνει το επίκεντρο της προσοχής του, με τον κύριο Ερντογάν να εντείνει τις αναφορές του στους Κούρδους, εκτοξεύοντας νοήματα και απειλές για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Χθες, σε δηλώσεις του, τόνισε την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας απέναντι στους εξωτερικούς κινδύνους, ξεκαθαρίζοντας ότι «μια νύχτα μπορούμε να επανέλθουμε».

Παράλληλα, παρατηρείται μια αύξηση των δημοσιευμάτων στα τουρκικά μέσα σχετικά με την προοπτική ενός τουρκοσυριακού μνημονίου που θα αφορά τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ). Αυτή η προσέγγιση θυμίζει τις κινήσεις της Άγκυρας πριν μερικά χρόνια για την υπογραφή του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου.

Στο μεταξύ, ο Ελληνικής Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι οι πρόσφατες συμφωνίες ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο παρέχουν νομική προστασία στην Ελλάδα. Οι συμφωνίες αυτές βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και αποκλειούν οποιεσδήποτε επεκτατικές και παράνομες ενέργειες, όπως το Τουρκολιβυκό μνημόνιο. Καθόρισε επίσης ότι η Ελλάδα διατηρεί την ικανότητα και τη βούληση να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Ανατολικό Αιγαίο.

Η Παρακολούθηση της Κατάστασης

Στην Αθήνα, οι κινήσεις της Τουρκίας παρακολουθούνται στενά, καθώς αναμένονται εξελίξεις, κυρίως σε σχέση με τη συνάντηση που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος Φεβρουαρίου ή τον Μάρτιο. Η στάση του προέδρου Ερντογάν αναμένεται με ενδιαφέρον, ειδικά υπό το πρίσμα της προγραμματισμένης αεροναυτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα 2025» που αναμένεται να διεξαχθεί μέχρι τις 16 Ιανουαρίου σε κρίσιμες περιοχές του Αιγαίου, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Σχετικά με τον διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας, είναι σαφές ότι δεν είναι ορατό το ενδεχόμενο να επεκταθεί σε σοβαρότερα ζητήματα, αφού η Αθήνα έχει αποσαφηνίσει τις κόκκινες γραμμές της. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι ο διάλογος δεν παραπέμπει σε αφέλεια ή υποχώρηση, αλλά επιδιώκει την ανοικτή επικοινωνία, ειδικά σε «εύκολα» θέματα όπως η οικονομία, το περιβάλλον και η πολιτική προστασία.

Επιπλέον, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία ενίσχυσης των διπλωματικών επαφών, με στόχο την αναγνώριση της χώρας ως σταθερού παράγοντα στην περιοχή. Αυριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Κάιρο για μια τριμερή συνάντηση με την Αίγυπτο και την Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, καθώς και κοινές προσεγγίσεις στα ζητήματα ενέργειας και μετανάστευσης, ενωμένες από τις κοινές θέσεις που μοιράζονται οι τρεις χώρες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα