Μια νέα εκστρατεία έχει ξεκινήσει από το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC) με σκοπό να αποτρέψει τυχόν προσπάθειες επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, από το οποίο έχει ήδη αποκλειστεί.
Σύμφωνα με το HALC, «μετά τη διαγραφή της από το πρόγραμμα F-35 και την πίεση για αγορά F-16, η Τουρκία αναζητά Αμερικανούς αξιωματούχους που θα παραβλέψουν τις παραβιάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας προκειμένου να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35, καθώς και για την έγκριση αγοράς κινητήρων για τα F-16 που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για τα στρατιωτικά της αεροσκάφη».
Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, το HALC έχει συντάξει επιστολή προς τέσσερα κλειδιά μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την πώληση του F-35 στην Τουρκία. Η κίνηση αυτή προήλθε μετά από πληροφορίες ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει τη δυνατότητα επαναφοράς του F-35 στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα αποθηκεύσει τους ρωσικούς S-400 στην αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ, η οποία θα τεθεί υπό αμερικανικό έλεγχο.
Όπως αναφέρει το HALC: «Η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 δεν προήλθε μόνο από την κατάφωρη παραβίαση του CAATSA, αλλά και από την απομάκρυνσή της από τη δυτική συμμαχία».
Η Τουρκία εξακολουθεί να διώκεται σε αμερικανικά δικαστήρια για παραβιάσεις του νόμου και η κατάσταση κλιμακώνεται, με την χώρα να εκβιάζει το ΝΑΤΟ ώστε να εγκριθεί η ένταξή της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Παράλληλα, εμβαθύνει τη συνεργασία της με τη Ρωσία σε στρατηγικούς τομείς ασφάλειας. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι έχει αποδείξει δημοσίως την προθυμία της να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα εναντίον συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
«Η εμπιστοσύνη στην Τουρκία για την πιο προηγμένη αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και υπονομεύει τις άλλες αμερικανικές συμμαχίες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του HALC, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι που εξετάζουν σοβαρά αυτά τα αιτήματα διαπράττουν διπλωματική αμέλεια.
Η τουρκική εφημερίδα Hürriyet αναφερόμενη σε αυτή την κίνηση, την αποκαλεί «πρόκληση», ενώ επισημαίνει ότι η επιστολή που απευθύνεται στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ben Cardin, τον James Risch, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Michael McCaul και τον Gregory Meeks, τονίζει ότι δεν υπάρχει αίτημα από την αμερικανική κυβέρνηση για πώληση του F-35 στην Τουρκία, και καλούν να απορριφθεί οποιοδήποτε παρόμοιο αίτημα.
Η επιστολή περιλαμβάνει επίσης κατηγορίες ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε όπλα που προμηθεύτηκε από τις ΗΠΑ ενάντια σε συμμάχους της. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, ενώ η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα F-35 λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400, οι ΗΠΑ έχουν δώσει έγκριση για την πώληση F-35 στην Ελλάδα.