Το 2025 αναδεικνύεται ως μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις στον τομέα της διεθνούς διπλωματίας, καθώς η Ελλάδα αναλαμβάνει τη θητεία της ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26.
Η εκλογή της, με 182 ψήφους από 188, δεν ήταν εύκολη υπόθεση, ειδικά δεδομένης της έντονης γεωπολιτικής αναταραχής που επικρατεί. Οι είτε εν εξελίξει συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή προσθέτουν επιπλέον επιπλοκές στην ήδη δύσκολη κατάσταση.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα χρειαστεί να απομακρυνθεί από μια στενά τουρκοκεντρική εξωτερική πολιτική και να υιοθετήσει καινοτόμες προσεγγίσεις που θα την καθιστούν ουσιαστικό παίκτη στην επικείμενη τοπική και διεθνή σκηνή. Είναι θεμελιώδους σημασίας οι πρωτοβουλίες της να υπερβαίνουν τα συμφέροντα των στρατηγικών συμμάχων και να προωθούν τη προστασία του διεθνούς δικαίου.
Ο κίνδυνος η θητεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας να χαρακτηριστεί αδιάφορη είναι πραγματικός και επιβάλλεται να αποφευχθεί, ειδικά καθώς η Τουρκία ενισχύει τη διπλωματική της επιρροή με σημαντικές κινήσεις στη Μέση Ανατολή.
Νέοι δρόμοι παρέμβασης
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της ελληνικής θητείας, τονίζοντας την ανάγκη επαναφοράς της πραγματικής έννοιας της ειρηνικής επίλυσης διαφορών, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, καθώς και την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στον τομέα της ειρήνης και ασφάλειας. Πλησίασε και στην προστασία των παιδιών σε διενέξεις, φιλοδοξώντας να προωθήσει τον ανθρωπιστικό νόμο, την κλιματική αλλαγή και τη θαλάσσια ασφάλεια που έχει πληγεί από πολεμικές επιχειρήσεις.
«Η Ελλάδα, μέσα από τις προσπάθειές της, φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως συμπαραγωγός στη διεθνή πολιτική του κόσμου που γίνεται όλο και πιο ανασφαλής», ανέφερε. Αποδεικνύει, δηλαδή, ότι ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική εργαλείων και αξιών, κατατάσσοντας την ως αξιόπιστο συνομιλητή πλάι στους διεθνείς φορείς.
Στον τομέα της συνεργασίας, η Αθήνα έχει ήδη προγραμματίσει την πρώτη τριμερή συνάντηση της χρονιάς με την Κύπρο και την Αίγυπτο στις 8 Ιανουαρίου στο Κάιρο, όπου αναμένεται εξέχουσα συμμετοχή της Αιγύπτου στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής.
Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, με κύριο στόχο την προστασία των συμφερόντων των τριών χωρών. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένονται και σενάρια συμφωνίας θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.
Η Αθήνα πρόκειται να ενεργήσει ως γέφυρα στις σχέσεις Καΐρου και Βρυξελλών, με το θέμα της εταιρικής σχέσης Αιγύπτου – ΕΕ να καταλαμβάνει κεντρική θέση στις συζητήσεις.