Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Ηχηρή Επιστροφή και Νέες Προκλήσεις

Ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα ξεκινά! Ώρα 19:00, η Ελλάδα εισέρχεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έτοιμη να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή.

Η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Μια Νέα Εποχή

Η Ελλάδα ξεκινά επίσημα τη διετή της θητεία ως Μη Μόνιμο Μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (2025-2026). Η επίσημη τελετή υποδοχής των νέων μελών θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 ώρα Ελλάδος (12:00 ώρα Νέας Υόρκης).

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, ο Πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, θα παρευρεθεί στην τελετή, μαζί με τους εκπροσώπους της Δανίας, της Σομαλίας, του Πακιστάν και του Παναμά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι σημαίες των πέντε νέων χωρών θα τοποθετηθούν δίπλα στις σημαίες των υφιστάμενων μελών. Στα υπάρχοντα μέλη περιλαμβάνονται τα πέντε μόνιμα μέλη (Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο) και τα πέντε μη μόνιμα μέλη (Σλοβενία, Αλγερία, Νότια Κορέα, Γουιάνα και Σιέρα Λεόνε), των οποίων η θητεία λήγει το 2025.

Ελλάδα στον ΟΗΕ: Ευκαιρίες και Προκλήσεις

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως Μη Μόνιμο Μέλος αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την χώρα να συμβάλλει ενεργά στη λήψη αποφάσεων για σημαντικά παγκόσμια θέματα. Η διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης, η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, η ενίσχυση της ασφάλειας σε γεωπολιτικά ασταθείς περιοχές και η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες.

Προτεραιότητες της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Σε μια εποχή παγκόσμιων προκλήσεων, συγκρούσεων και γεωπολιτικής αβεβαιότητας, η Ελλάδα επιδιώκει:

  • Τη προώθηση της ειρηνικής επίλυσης διαφορών με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
  • Την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της.
  • Την προστασία των γυναικών και των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις.
  • Την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας και της συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Η δέσμευση της Ελλάδας σε αυτές τις προτεραιότητες αποδεικνύεται έμπρακτα με την υποστήριξη προς την Ουκρανία για την αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας και την ενεργό συμμετοχή σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ο σχεδιασμός για την υλοποίηση αυτών των προτεραιοτήτων περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες σε συνεργασία με κράτη-κλειδιά της παγκόσμιας κοινότητας, με στόχο την ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας και την προώθηση της βιώσιμης ειρήνης και ασφάλειας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα