Αμέσως μετά τον εορτασμό των Θεοφανείων, όπου ο πρωθυπουργός θα παραστεί στον αγιασμό των υδάτων στο Λαύριο, αναμένεται να προετοιμαστεί για την επόμενη σημαντική του αποστολή στο Κάιρο. Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, θα συμμετάσχει στην τριμερή Διάσκεψη Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, σε μια περίοδο όπου η διεθνής αστάθεια παραμένει έντονη, με τις εξελίξεις στη Συρία και τις δραστηριότητες της Άγκυρας να κυριαρχούν στο προσκήνιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για τη δημιουργία τουρκοσυριακής ΑΟΖ, πλήρως αγνοώντας την παρουσία και τα δικαιώματα της Κύπρου.
Ο κύριος στόχος της διάσκεψης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τριών κρατών, καθώς οι ηγέτες θα εξετάσουν τις μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές ισορροπίες. Παράλληλα, γίνεται μια προσπάθεια να μειωθεί η τουρκική αναθεωρητικότητα, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας δείχνει να στοχεύει σε μια παράνομη συμφωνία για την τουρκοσυριακή ΑΟΖ, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να πλησιάσει και την Αίγυπτο.
Η προτεραιότητα Ελλάδας και Κύπρου επικεντρώνεται στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, με σκοπό να αποτραπεί ένα πιθανό παράνομο μνημόνιο μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού και να ανιχνευτούν οι προθέσεις της Αιγύπτου, σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει μια συμφωνία με την Αίγυπτο στον μέλλον.
Οι επόμενοι στόχοι
Κατά τις συνομιλίες μεταξύ Μητσοτάκη, Αλ Σίσι και Χριστοδουλίδη, η ενέργεια θα αποτελεί βασικό θέμα της ατζέντας. Οι τρεις ηγέτες αναζητούν στρατηγικές κινήσεις που θα διαμορφώσουν το ενεργειακό και γεωπολιτικό σκηνικό της περιοχής. Η ελληνική διπλωματία εστιάζει σε αυτό το ζήτημα, και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό, καθώς η Αθήνα αναδεικνύεται σε μία σταθερή δύναμη στην περιοχή, με ρόλο και στην πράσινη ενέργεια προς την Ευρώπη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος σχεδιάζουν τη ηλεκτρική διασύνδεση μέσω ενός έργου που αναπτύσσει ο όμιλος Κοπελούζου.
Στο πλαίσιο του στρατηγικού projektu GREGY, με προϋπολογισμό 4,2 δισ. ευρώ, σχεδιάζεται η μεταφορά 3.000 MW πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, προερχόμενης από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως από αιολικά πάρκα που θα κατασκευαστούν στην Αίγυπτο. Εντυπωσιακά, το 1/3 της παραγόμενης ενέργειας θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, 1/3 θα εξάγεται στις χώρες της Ε.Ε., ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Η θεματολογία του τριμερούς σχήματος θα περιλαμβάνει επίσης τους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, εστιάζοντας στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Μάρτιο του 2019 το κυπριακό Κοινοβούλιο είχε εγκεκριμένη την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει την Κύπρο με την Αίγυπτο.
Ο αγωγός αυτός στοχεύει στη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη, το οποίο βρίσκεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, προς τις εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, στις περιοχές Ιντκού και Δαμιέτα.
Μετά τη διαδικασία υγροποίησης, το φυσικό αέριο θα εξάγεται σε διεθνείς αγορές, με κυριότερο προορισμό την Ευρώπη.
Παράλληλα, γίνονται συζητήσεις για τη συνεργασία στον τομέα της αποθήκευσης CO2 ανάμεσα στην Αθήνα και το Κάιρο, με την υπογραφή μνημονίου κατανόησης (MoU) να αναμένεται σύντομα.