Η Τουρκία προχωρά με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας σε συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της Χουριέτ, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις για την καθοριστική συμφωνία προχωρούν. «Η Άγκυρα και η νέα συριακή ηγεσία επιθυμούν να υπογράψουν τη συμφωνία καθορισμού των θαλάσσιων δικαιοδοσιών τους», ανέφερε.
Ο Ουράλογλου πρόσθεσε: «Σύντομα, θα προχωρήσουμε στη σύναψη συμφωνίας θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή πλευρά. Είμαστε σε διαδικασία προετοιμασίας ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση των ακτοπλοϊκών, σιδηροδρομικών και οδικών υπηρεσιών στη Συρία, καθώς και για την επαναλειτουργία των αεροδρομίων».
Η δήλωση αυτή δημοσιοποιήθηκε μετά από σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε και ο Φατίχ Ατίκ, δημοσιογράφος που εκπροσωπεί το TGRT Haber.
Αναμονές από τη συμφωνία
Η συμφωνία αυτή, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου της Τουρκίας για την επανασύνδεση και ανάπτυξη της Συρίας μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Όπως επισημαίνει, σκοπός είναι η αποκατάσταση των αεροδρομίων και οι αναγκαίες υποδομές για τη στήριξη των μεταφορών στη χώρα.
Επιπλέον, εστίαση θα δοθεί στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και να ενισχυθεί η υποδομή.
Αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας αναμένεται να επισκεφθεί τη Συρία στο άμεσο μέλλον για να συζητήσει συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας, όπως τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την ελάφρυνση των ενεργειακών προβλημάτων, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
Αντιδράσεις από Ελλάδα και Κύπρο
Η πιθανή συμφωνία των δύο γειτονικών χωρών θα πρέπει να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή.
«Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και αξιολογούμε την κατάσταση», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης, ενώ διαμήνυσε ότι τυχόν αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Κύπρου θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Συντονισμένες κινήσεις από την Αθήνα
Οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη προχωρήσει σε δηλώσεις, αναφέροντας τη μεταβατική κατάσταση στη Συρία και τονίζοντας ότι αυτή δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι σε αδιάλειπτη επικοινωνία με την Κύπρο και άλλες γειτονικές χώρες.
«Η Ελληνική Κυβέρνηση προγραμματίζει δράσεις για την καταπολέμηση τυχόν παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία», σημείωσε ο Δημήτρης Μάντζος, τομεάρχης Εξωτερικών της ΠΑΣΟΚ.
Η Ελληνική Λύση επίσης έχει εκφράσει την αντίθεσή της στις εξελίξεις, κάνοντας λόγο για ανάγκη να μη νομιμοποιηθούν οι ισλαμιστές εργαζόμενοι στη Συρία εξαιτίας της τουρκικής επιρροής.