Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ινδία, από τις 5 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2025, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Ινδό ομόλογό του, Subrahmanyam Jaishankar. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η στρατηγική σημασία του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) και η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης της ελληνο-ινδικής συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο υπουργοί αξιολόγησαν το φάσμα των διμερών σχέσεων και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε διάφορες κοινές πρωτοβουλίες. Οι συζητήσεις έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία εδραιώθηκε κατά τις επισκέψεις του Ινδού Πρωθυπουργού Narendra Modi στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2023 και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία τον Φεβρουάριο του 2024.
Επιπλέον, αντάλλαξαν απόψεις για τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, με έμφαση στις περιοχές του Ινδο-Ειρηνικού και της Ανατολικής Μεσογείου.
«Οι υπουργοί αναγνώρισαν ότι η υλοποίηση του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης θα συμβάλει στην ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας μεταξύ των ηπείρων», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως φυσικής και εγγύτερης πύλης της Ινδίας προς την Ευρώπη και πέραν αυτής».
Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας στον ναυτιλιακό τομέα, αναγνωρίζοντας την ηγετική θέση που κατέχουν Ελλάδα και Ινδία στον συγκεκριμένο κλάδο.
«Οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι η θαλάσσια ασφάλεια αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς για την Ελλάδα και την Ινδία, δύο χώρες με μακρά ναυτική παράδοση. Ο κ. Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδας στην προώθηση της Ατζέντας για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, η οποία αποτελεί προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της θητείας της χώρας ως εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης, επεσήμανε την ετοιμότητα της Ελλάδας, ως χώρας με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως, να συμβάλει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια».
Τέλος, «επιβεβαίωσαν την αμοιβαία προσήλωσή τους στο διεθνές δίκαιο, με ιδιαίτερη αναφορά στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και τη δέσμευσή τους στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».