Λίγες ώρες μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, οι συζητήσεις για το μέλλον της Συρίας έχουν αρχίσει να αποκτούν έντονη σημασία. Η πτώση του καθεστώτος φέρνει στο προσκήνιο μια καινούργια πραγματικότητα, κάνοντας πολλές χώρες να ανησυχούν για τις συνέπειες, ενώ κάποιοι βλέπουν τη «γέννηση» μιας νέας Λιβύης δίπλα μας. Η Τουρκία, μέσω της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς τους ισλαμιστές στη Βόρεια Συρία, προσπαθεί να τους κατευθύνει προς τον Νότο προκειμένου να επιταχύνει την πτώση του Άσαντ, διασφαλίζοντας έτσι τη θέση της σε τυχόν μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις στη Συρία.
Υπάρχει ανησυχία μήπως η Τουρκία εκμεταλλευθεί τη νέα κατάσταση, υπογράφοντας συμφωνία με τη Συρία για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), παρακάμπτοντας την Κύπρο, κάτι που θυμίζει το αμφισβητούμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Οι ανησυχίες αυτές διατυπώθηκαν και από τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, ο οποίος αποκάλυψε ότι οι συνομιλίες Άγκυρας-Δαμασκού βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Η Τουρκία έχει δηλώσει ξεκάθαρα τη δέσμευσή της να παραμείνει ενεργά παρούσα στην περιοχή. Πρόσφατα, ο επικεφαλής της ΜΙΤ επισκέφθηκε τη Δαμασκό, ακολουθούμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος είχε σημαντική συνάντηση με τον Αλ Τζολάνι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της ΑΟΖ. Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε ότι «θα υπογράψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή κυβέρνηση» και αναφέρθηκε σε σχέδια για την ανάπτυξη αεροπορικών, σιδηροδρομικών και οδικών υποδομών στη Συρία. Επιπλέον, ο Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζει επίσκεψη στη Δαμασκό σύντομα.
Η Ελλάδα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει εάν χρειαστεί.
• Στις 17 Δεκεμβρίου, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Αυτή η χρηματοδότηση θα μπλέξει αν η Ελλάδα και η Κύπρος, ως χώρες μέλη της Ε.Ε., ασκήσουν βέτο. Αυτή είναι μια στρατηγική κίνηση στα χέρια μας, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές.
• Εάν η Τουρκία προχωρήσει σε συμφωνία ΑΟΖ με τη Συρία, είναι πιθανό να προκληθούν διεθνείς αντιδράσεις κατά του καθεστώτος Άσαντ, ενώ οργανώσεις όπως η «HTS» θα παραμείνουν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, κάτι που θα οδηγήσει σε έλλειψη διεθνούς αναγνώρισης. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Λευκωσία έχει αναδείξει το ζήτημα σε δυνάμεις με τις οποίες είναι σε επαφή για συνεργασία.