Εκλογή ΠτΔ: Αγώνας για Εντυπώσεις και Μηνύματα

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας είναι προγραμματισμένη για σήμερα, ωστόσο το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι προδιαγεγραμμένο. Αναμένεται να απαιτηθούν τέσσερις ψηφοφορίες για την εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος δεν φαίνεται να μπορεί να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους στις δύο πρώτες και 180 στην τρίτη. Ωστόσο, με περισσότερους από 151 βουλευτές στο χέρι, το κυβερνών κόμμα θα μπορεί να τον εκλέξει στην τέταρτη ψηφοφορία, έχοντας αυτή τη στιγμή 156 στελέχη.

Δεν παρατηρείται ανησυχία για το αποτέλεσμα, καθώς τα κόμματα έχουν καθορίσει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές. Οποιαδήποτε πιθανή έκπληξη που θα ενδεχομένως να συνοδεύει την εκλογική διαδικασία έχει ήδη αφαιρεθεί με την επίσημη υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη που ανακοινώθηκε στις 15 Ιανουαρίου. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα πολιτικά μηνύματα και τους συμβολισμούς που θα προκύψουν από τη διαδικασία», δήλωσε αμέσως μιλώντας για την αλλαγή ηγεσίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου πριν από πέντε χρόνια, που εξέφρασε έναν κεντρώο προσανατολισμό εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποχωρεί για να δώσει τη θέση της σε μια πιο κομματική επιλογή. Αυτή η στροφή προς τα δεξιά αποσκοπεί στην ικανοποίηση των βουλευτών και στην ενίσχυση του κομματικού φρονήματος, γεγονός που είναι σημαντικό όσο οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων να αναζητούν καταφύγιο σε μικρότερα δεξιά κόμματα.

Η σημερινή Προεδρική εκλογή διεξάγεται στο πλαίσιο έντονης πολιτικής παραφωνίας, που μπορεί μεν να ενισχύσει τη συσπείρωση των υποστηρικτών, ταυτόχρονα δε καταστρατηγεί μια παλιά παράδοση που υπαγόρευε την προτίμηση αναγκαίων υποψηφιοτήτων από το κυβερνών κόμμα, με αναφορές στον αντίπαλο χώρο. Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τις απόψεις του καταγγέλλοντας ρουσφετολογικές πρακτικές που αφορούν τις διαδικασίες του κ. Τασούλα, δείχνοντας έτσι τη νέα εποχή που διαμορφώνεται γύρω από την Προεδρική εκλογή, όπου συνήθως το αξίωμα παραμένει μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις.

Η ένταση κλιμακώνεται επίσης από την απόφαση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνουν ξεχωριστές υποψηφιότητες, με τους Τάσο Γιαννίτση και Λούκα Κατσέλη αντίστοιχα. Το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να αποφεύγει οποιαδήποτε εικόνα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ήδη τη στήριξη της Νέας Αριστεράς για τη Λούκα Κατσέλη, επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τη δημοτικότητα της υποψηφιότητάς της. Αν και η Νέα Αριστερά αναφέρεται σε συνεργασία σε μικρότερο επίπεδο, δεν αποκλείεται η εξέλιξη για μια μεγαλύτερη ενεργό συνεργασία στο μέλλον, που θα μπορούσε να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη διαδικασία συμμετέχει και ο τέταρτος υποψήφιος, Κώστας Κυριακού, που προτάθηκε από τη ΝΙΚΗ.

Ένα στοιχείο που διασφαλίζει την επίγεια ηρεμία της σημερινής διαδικασίας είναι το γεγονός ότι ο Κανονισμός της Βουλής δεν επιτρέπει τη συζήτηση πριν από την ψηφοφορία. Εάν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον σε μια διαδικασία με προϋπολογισμένο αποτέλεσμα, αυτό εστιάζεται στον τρόπο ψήφου των ανεξάρτητων βουλευτών, δεδομένου ότι η απόφασή τους θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για μελλοντικές πολιτικές τους κινήσεις.

Η σύγκρουση που αποφεύγεται σήμερα, όμως είχε πραγματοποιηθεί χθες στη Βουλή ανάμεσα στους κ. Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε τον κομματικό χαρακτήρα της επιλογής του κ. Τασούλα, η οποία αντέτεινε μια 30χρονη πολιτική παράδοση. «Είναι δική σας επιλογή η έλλειψη σταθερότητας», τόνισε. «Λέτε άλλα και κάνετε άλλα. Από αυτό το βήμα, είχατε δεσμευτεί να τηρήσετε το πνεύμα του Συντάγματος κατά τη συνταγματική αναθεώρηση».

Ο πρωθυπουργός απάντησε, επισημαίνοντας ότι «έχετε το δικαίωμα να μην υποστηρίξετε τον κ. Τασούλα, αλλά και εμείς έχουμε το δικαίωμα να προτείνουμε υποψηφίους που δηλώνουν πνεύμα συναίνεσης. Έχετε ψηφίσει τον κ. Τασούλα για Πρόεδρο της Βουλής τρεις φορές. Ικανότητα ως αξιολογητή του φυλακισμένου του παρελθόντος δεν μπορεί μια φορά συμβαδίζει. Κατανοώ γιατί κάποιος μπορεί να επιλέξει έναν Πρόεδρο της Βουλής με συναινετική διάθεση. Δεν θυμάμαι τι έλεγαν τότε η νεολαία του ΠΑΣΟΚ για τον νόμο Γιαννίτση. Αλλά καθώς ανακοινωνόταν οι προθέσεις σας για κοινοβουλευτική ευθύνη, η μνήμη του παρελθόντος δεν πρέπει να λησμονηθεί. Η Ελλάδα το 2025 χρειάζεται κάτι παραπάνω από δίκαιη κριτική».

δειτε ακομα

δειτε ακομα