Λίγες ημέρες πριν από την τριμερή συνάντηση του προεδρεύοντα της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, οι εννέα ηγέτες της ευρωμεσογειακής συνόδου έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία από την Πάφο. Κατέστησαν σαφές πως το Κυπριακό αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε απόλυτη συνεργασία με τη Λευκωσία, με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει από τον κυπριακό χώρο ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να είναι υποστηρικτής των προσπαθειών για την επίτευξη μιας λύσης, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή. “Είναι καθήκον μας να συμβάλλουμε στην επίτευξη αυτής της τόσο επιθυμητής λύσης” πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη Γεωργία Σκίτζη από το Newsbeast, ο στόχος είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με ξεκάθαρη κατεύθυνση μια λύση που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο Διεθνές Δίκαιο, και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το Κυπριακό συμπεριλήφθηκε μάλιστα ως ξεχωριστό θέμα στη κοινή δήλωση των ηγετών της MED9, οι οποίοι επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μια συνολική λύση μέσω του ΟΗΕ. Αυτή η λύση βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
«Το Κυπριακό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό», τόνισαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Κροατίας και Σλοβενίας, υποδηλώνοντας ότι η συμβολή της Τουρκίας είναι κρίσιμη για την άμεση επανέναρξη και επιτυχή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων. Ανέφεραν επίσης ότι η αποφυγή μονομερών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ενδέχεται να παραβιάζουν την ήδη υπάρχουσα στρατιωτική κατάσταση, είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών επανάληψης των συνομιλιών. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο “οικοδεσπότης” της Συνόδου, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους ομολόγους του για την υποστήριξή τους στην κοινή δήλωση, τονίζοντας πως καταδεικνύει την ανάγκη για επανένωση της Κύπρου.
Μία μέρα μετά την τριμερή συνάντηση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες για την εξέλιξη της συνάντησης στη Νέα Υόρκη. Είναι αναγκαίο να παρατηρήσουμε ποιο σήμα θα λάβει ο Ερσίν Τατάρ από τον Τούρκο Πρόεδρο και αν θα συμμετάσχει στη τριμερή με την προθυμία να προχωρήσουν οι συζητήσεις ή αν θα επιδιώξει να τις υπερφορτώσει με εντάσεις, με τους διπλωματικούς αναλυτές να κρατούν επιφυλάξεις.