Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον περιορισμό του εθισμού των νέων στις οθόνες, σε συνδυασμό με την προβληματική χρήση των κοινωνικών μέσων. Η παρουσίαση αυτής της στρατηγικής έχει προγραμματιστεί για τις 30 Δεκεμβρίου σε συνέντευξη τύπου.
Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει έναν συστηματικό σχεδιασμό που περιέχει μέτρα και προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου κοινωνικού φαινομένου, το οποίο πλήττει σοβαρά την ψυχική υγεία των νέων. Τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συνεργάζονται ήδη, υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον στη σχετική σύσκεψη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Σοφία Ζαχαράκη και Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, υπεύθυνος για ζητήματα ψυχικής υγείας.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει το μοντέλο της Αυστραλίας, το οποίο επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση social media για τους ανήλικους κάτω των 16 ετών. Ωστόσο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα δεν προγραμματίζει να ακολουθήσει ακριβώς την πολιτική απαγόρευσης της Αυστραλίας. Αντίθετα, πριν από το νέο έτος θα παρουσιαστούν οι κύριοι άξονες της στρατηγικής, που θα θέσουν τη χώρα μας σε πρωτοπόρο θέση στην ευρωπαϊκή σκηνή όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Η ελληνική πρόταση αναμένεται να γίνει οδηγός για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που αγωνίζονται με το ίδιο πρόβλημα.
Στον κυβερνητικό στρατηγικό σχεδιασμό δεν περιλαμβάνονται αυστηρές απαγορεύσεις, αλλά θα εισαχθεί η έννοια της «ψηφιακής ενηλικίωσης» στα 15 έτη με ενισχυμένες προϋποθέσεις και γονικό έλεγχο για τη χρήση από τα παιδιά κάτω των 15.
Το κυβερνητικό σχέδιο
Η κυβέρνηση θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του πολυσύνθετου ζητήματος, που επηρεάζει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με προτάσεις για την αυστηροποίηση της ταυτοποίησης ηλικίας χρηστών για την εγγραφή στα Μέσα, καθώς και πρωτοβουλίες για να σταματήσει η αναπαραγωγή ακατάλληλου περιεχομένου, κυρίως όταν αφορά ανήλικους χρήστες, δηλαδή να αποκλείονται από τους αλγόριθμους τα βίντεο και οι εικόνες που περιέχουν βία ή άλλου τύπου ακατάλληλο περιεχόμενο.
Το σχέδιο του κυβερνητικού μηχανισμού υποστηρίζεται από γονικούς ελέγχους και εκστρατείες ευαισθητοποίησης στην κοινωνία. Πριν από τη συνέντευξη τύπου της 30ής Δεκεμβρίου θα ενεργοποιηθεί η ιστοσελίδα/parco.gov.gr, όπου οι γονείς και κηδεμόνες μπορούν να ενημερωθούν για τα Parental Controls.
Kids Wallet
Ένα από τα επόμενα βήματα περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του Kids Wallet, ενός εικονικού «πορτοφολιού» που θα περιορίζει την πρόσβαση των ανηλίκων κάτω των 15 ετών στα social media, δίνοντας τη δυνατότητα στους γονείς να επιβάλουν ωριαίους περιορισμούς στη χρήση. Η εφαρμογή αναμένεται να είναι διαθέσιμη στην άνοιξη του 2025 για κινητές συσκευές γονέων και παιδιών, διευκολύνοντας έτσι την διαδικασία του γονικού ελέγχου με μια απλή και αποτελεσματική μέθοδο. Θα παρουσιαστούν προκαθορισμένες ρυθμίσεις και οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται την ενασχόληση των παιδιών τους στα κοινωνικά δίκτυα από τα δικά τους κινητά. Επιπλέον, όπου είναι εφικτό, θα υπάρχει επαλήθευση ηλικίας για τον έλεγχο των χρηστών και αυτόματος αποκλεισμός από ακατάλληλο περιεχόμενο.
Ταυτόχρονα, προγραμματίζεται η εισαγωγή μαθήματος στα σχολεία σχετικά με τη διαχείριση της διαδικτυακής παρουσίας των παιδιών, αναλαμβάνοντας έτσι η πολιτεία την ευθύνη να εκπαιδεύσει τους γονείς για τους γονικούς ελέγχους.