Έναυσμα για σκέψη: Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, έθεσε καίρια ερωτήματα σχετικά με την αναγκαιότητα των κοινωνικών μετασχηματισμών και τους τρόπους δημιουργίας βιώσιμων πόλεων, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Βιωσιμότητα και Κοινωνικός Μετασχηματισμός στις Πόλεις: Η Ομιλία του Χάρη Δούκα
Στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ανέπτυξε διεξοδικά το θέμα «Βιωσιμότητα και κοινωνικός μετασχηματισμός στις πόλεις». Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο των δράσεων «Το ΕΚΠΑ στην Πόλη», αναδεικνύοντας τη σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την πόλη.
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, στην προσφώνησή του, εξήρε τη σπουδαία ακαδημαϊκή πορεία και το συγγραφικό έργο του κ. Δούκα στο ΕΜΠ, τονίζοντας την τιμή για τον Δήμο να διοικείται από έναν «αυτοδημιούργητο που βρίσκεται στην κορυφή της Ακαδημαϊκής ιεραρχίας». Επίσης, αναφέρθηκε με θετικά λόγια στη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίου και Δήμου.
Ο κ. Δούκας υπογράμμισε την αναγκαιότητα των μετασχηματισμών για τη βιωσιμότητα των πόλεων, φέρνοντας ως παράδειγμα τον τομέα του real estate. Επεσήμανε πώς ο επιχειρηματικός αυτός κλάδος αναθεώρησε τους στόχους του, ενσωματώνοντας τον κλιματικό κίνδυνο στις επενδύσεις του, μετά από τις καταστροφικές συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων σε περιοχές όπως το Λος Άντζελες και η Βαλένθια. «Φαινόμενα τα οποία από το 2020 μέχρι το 2024-25 έχουν εξαπλασιαστεί και στο πλαίσιο αυτό σκεφθήκαμε να προστατεύσουμε και την Αθήνα» τόνισε ο δήμαρχος. Στη συνέχεια, παρουσίασε έναν χάρτη της Αθήνας του 1834, όταν ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα, με λίγα σπίτια και 7.000 κατοίκους, σε αντίθεση με τη σημερινή εικόνα της τσιμεντούπολης. Αναφέρθηκε στα μπαζωμένα ρέματα και ποτάμια, επισημαίνοντας ότι «το νερό έχει μνήμη, πηγαίνει εκεί που υπήρχε παλιότερα μία ροή». Έτσι, «μας κατευθύνει για τα δικά μας έργα π.χ στα Σεπόλια, στον Κολωνό, στο βοτανικό όπου προχωράμε σε σημαντικά αντιπλημμυρικά».
Αναφερόμενος στις υψηλές θερμοκρασίες και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, ο κ. Δούκας τόνισε τη μετρήσιμη διαφορά που δημιουργεί ένα βιοκλιματικό περιβάλλον.
Κοινωνική Στέγη και Ενεργειακή Κάλυψη
Στο ζήτημα της κοινωνικής στέγης και της ενεργειακής κάλυψης των ευάλωτων νοικοκυριών, ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε σε επιτυχημένες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Παρουσίασε τις θέσεις αυτές στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, μαζί με ομολόγους του από τη Λευκωσία, το Πόρτο, τη Βαρκελώνη κ.ά.
Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων
Σχετικά με τη δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, με στόχο τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, ο Δήμαρχος ευχήθηκε τα 100 εκατομμύρια ευρώ που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ταμείο Ανάκαμψης να δοθούν στους δήμους και όχι στους «τέσσερις μεγάλους», ώστε να κατευθυνθούν στους πιο φτωχούς.