Δοκιμασία για την κυβέρνηση: Ιδιωτικά ΑΕΙ στην καταιγίδα

Με την έναρξη του νέου έτους, πλησιάζει μια κρίσιμη περίοδος για την εκπαίδευση, καθώς θα δοκιμαστεί η εφαρμογή μίας από τις πιο κομβικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης: η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι οι επόμενοι δυο μήνες είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς από τις 2 Ιανουαρίου έως την 1η Μαρτίου, οι ξένες ανώτατες εκπαιδευτικές δομές θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους για να φιλοξενήσουν τους πρώτους φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2025.

Η κυβέρνηση προσδοκά έντονο ενδιαφέρον, με σημαντικά πανεπιστήμια από το εξωτερικό να αναμένεται ότι θα καταθέσουν αίτηση συμμετοχής.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης έχει εκφραστεί στο παρελθόν ότι αναμένεται μία εντυπωσιακή λίστα που θα περιλαμβάνει, όχι μόνο τον αριθμό, αλλά και την ποιότητα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που θα θελήσουν να λειτουργήσουν στην Ελλάδα.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστήσει την Ελλάδα ως κέντρο εκπαίδευσης στην περιοχή, προσελκύοντας φοιτητές από τρίτες χώρες, και παράλληλα να περιορίσει την μετανάστευση Ελλήνων φοιτητών στα εξωτερικά πανεπιστήμια.

Η πρόκληση

Η κυβέρνηση βλέπει την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος ως θεμέλιο λίθο, καθώς πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που έχει βρεθεί στο τραπέζι συζητήσεων εδώ και δεκαετίες, χωρίς ποτέ να πραγματοποιηθεί, ακόμη κι αν η ελληνική κοινωνία είναι ευνοϊκά διακείμενη προς αυτήν.

Το νομοσχέδιο που αφορά τα μη κρατικά ΑΕΙ εγκρίθηκε από τη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο, με 159 θετικές ψήφους, καθώς υποστηρίχθηκε από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τον ανεξάρτητο Χαράλαμπο Κατσιβαρδά, αν και δέχθηκε δριμύτατη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αναμένεται να αναζωογονήσει την πολιτική συζήτηση, με την κυβέρνηση να υπερασπίζεται την τόλμη της για ριζικές αλλαγές, ενώ η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να ασκεί κριτική. Η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον που θα καταγραφεί και τον τύπο των ξένων πανεπιστημίων που θα συμμετάσχουν.

Αυτό συνιστά ένα από τα πρώτα σημαντικά τεστ της κυβέρνησης στην αρχή του νέου έτους, αναμένοντας να ενισχύσει το προφίλ μεταρρυθμιστή που επιθυμεί να έχει η κυβερνητική ηγεσία.

Την ίδια στιγμή, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι από το τέλος της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις δράσεις της, με σκοπό τη λύση καθημερινών προβλημάτων που αποδεικνύονται πρόβλημα για την εικόνα της διοίκησης, όπως δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει εντολές στους υπουργούς να προτείνουν λύσεις. Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς, στις 10 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός θα καθορίσει τις προτεραιότητες και τους βασικούς άξονες για το επόμενο διάστημα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα